Świąteczne preludium – mąka bezglutenowa w rozgrzewających potrawach na jesień!
Kojące, rozgrzewające i sycące dania na jesienne dni
Wyobraź sobie, że właśnie przenosisz się w meandry tajemniczej aury polskiej jesieni na przełomie października i listopada.
Nadszedł czas, w którym wstając rano, czujesz, że ciepłem, jakie Cię opatula, jest rozgrzana ciepłem Twego ciała kołdra,
a na porannym stole czeka na Ciebie wymarzona gorąca kawa, herbata, bądź uwodzące aromatem kakao.
Jeszcze rozespany unosisz wzrok ku liniom światła z gracją przedzierającym się przez okienne szyby i rozkoszujesz się
zapachem jesiennego powietrza. Przesycone jest dobrze znanym już chłodem, orzeźwiającym podmuchem, niepowtarzalną
nutą jesiennego dreszczyku, niosącego za sobą przebłyski jesiennej zadumy czy nawet melancholii. Z wytęsknieniem
oczekujesz na czas, który przyniesie Ci wolne dni, wypoczynek w rodzinnym gronie oraz pierwsze przygotowania do
celebracji grudniowych wydarzeń. Za pasem skrada się już wielkimi krokami zima, a ona przykryje świat płaszczem
krótkich dni oraz długich wieczorów. Nie tylko natura w tym niezwykłym okresie potrzebuje wszechobecnego zmniejszenia
intensywności swego wzrostu i rozwoju, ale Ty również podświadomie wyczuwasz, że nadszedł czas na regenerację
organizmu i sił witalnych. Wszyscy potrzebujemy większych zasobów energii do tego, by w okresie jesienno-zimowym
wzorowo sprostać swoim zadaniom i obowiązkom. W sklepie Synergia pragniemy rozgrzać Cię od samego środka,
proponując Ci podejmowanie różnych aktywności nie tylko na zewnątrz, ale przede wszystkim, gdy atmosfera za oknem
odpycha od wojaży, w zaciszu Twoich czterech kątów. Razem z nami przenieś się do swojej kuchni, w której wyczarujesz
najrozmaitsze rozgrzewające potrawy, jakie ukoją w tym wymagającym czasie.
Na skróty, czyli jesienne inspiracje od Synergii – mąka bezglutenowa na każdą okazję!
Specjalnie dla Ciebie w sklepie Synergia stworzyliśmy przegląd najpopularniejszych, naszym zdaniem, mąk bezglutenowych,
tak, abyś miał przejrzysty dostęp do najistotniejszych informacji związanych z każdą odmianą mąki, dzięki której
wyczarujesz praktycznie wszystkie warianty posiłków, jakich w danym momencie potrzebujesz.
Poniżej znajdziesz najważniejsze właściwości prozdrowotne prezentowanych mąk bezglutenowych oraz szeroki wachlarz
propozycji dań, jakie przyrządzisz samodzielnie, dzięki produktom dostępnym w sklepie Synergia.
Zapraszamy do lektury o naszych smakowitościach!
Mąka gryczana bezglutenowa
Smak i barwa: uzależnione od rodzaju gryki, z jakiej kasza została wyprodukowana. Zwykle posiada brązowe
zabarwienie i intensywny aromat.
Właściwości prozdrowotne: niebywale istotnym atutem tejże mąki jest fakt, że posiada ona niski indeks glikemiczny.
Dodatkowo, szczególnie polecana osobom, które lubią kontrolować swoją wagę, ponieważ używanie mąki gryczanej
poprawia perystaltykę jelit oraz przyspiesza procesy trawienne, co przekłada się na polepszenie jakości metabolizmu
w organizmie. Ponadto bezglutenowa mąka gryczana posiada wiele witamin oraz składników mineralnych takich, jak
np.: wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź, witaminy (B6, E, K).
Propozycje od Synergii – zastosowanie mąki gryczanej bezglutenowej:
Śniadanie: już dziś wyczaruj ciemne gofry gryczane z karmelizowanymi jabłkami, które wypełnią przestrzeń
Twojego domu przedświątecznym, otulającym aromatem! Jeżeli Twoi współlokatorzy mają ochotę na coś finezyjnego,
wówczas zaserwuj naleśniki z mąki gryczanej z dowolnym nadzieniem, a gdy masz więcej czasu, pokuś się na
wykwintne francuskie naleśniki z mąki gryczanej (galette bretonne), których możesz kosztować zarówno na słodko,
jak i w towarzystwie mięs czy serów.
Obiad: mąka gryczana nie zagra pierwszych skrzypiec wtedy, gdy będziesz tworzyć przepyszny obiad, gdyż jest ona
dodatkiem do potraw obiadowych. Bezglutenowej mąki gryczanej możesz dodać do panierki kotletów czy pulpetów,
bądź zagęścisz nią zupy, sosy albo gulasz. Jeżeli masz czas i posiadasz zamiłowanie do orientalnej kuchni, wyczaruj
japoński makaron Soba, by zachwycić najbliższych nietuzinkowym zaskoczeniem!
Kolacja: do pozostałych propozycji zaczerpnęliśmy pomysły rodem z Francji, Japonii, ale czemuż by nie zajrzeć w codzienne
rosyjskie menu? Pozhaluysta! Daj się porwać pokusie placuszków, zwanych rosyjskimi blinami, które możesz podać
w wersji standardowej (ze śmietaną) bądź wykwintnej na bogato (z łososiem albo kawiorem) – te z pewnością
przeniosą podniebienia Twoich współbiesiadników w odległe meandry podniebiennych rozkoszy!
Mąka jaglana bezglutenowa
Smak i barwa: smak mąki jaglanej bezglutenowej należy określić jako: lekki, nienachalny, przyjmujący aromat składników,
z którą jest mieszana. Kolor tejże mąki jest biały lub delikatnie zażółcony.
Właściwości prozdrowotne: mąka jaglana bezglutenowa posiada wysoką zawartość błonnika, co oznacza, że obniża
poziom niewłaściwego cholesterolu w organizmie. Ponadto jest silnym detoksykantem, napędzającym procesy trawienne.
Wspomaga układ krążenia, dzięki zawartym w niej pierwiastkom takim, jak magnez i potas.
Propozycje od Synergii – zastosowanie mąki jaglanej bezglutenowej:
Śniadanie: jeśli dysponujesz dłuższą chwilą wolnego czasu, z powodzeniem możesz upiec własnoręcznie uformowany
chleb jaglany z cukinią, który swoim aromatem zaprosi Cię do sięgania po najrozmaitsze zdrowe dodatki, np.: ulubione
warzywa, sery czy mięsa. Gdy nadejdzie Ci ochota na coś na słodko, wówczas upiecz przepyszne gofry jaglane albo
naleśniki jaglane czy jaglano-kukurydziane. Połóż na nie owoce i et volià!
Przekąski oraz ciasta jesień to doskonały czas na to, by rozgrzać się gorącym kakao, herbatą czy kawą w asyście tego,
co uraczy Twoje podniebienie smakiem absolutnym! Czy słyszałeś o tym, że dieta bezglutenowa nie oznacza rezygnacji
z tradycyjnych oraz nowoczesnych smakołyków? Już dziś spróbuj w swojej kuchni upiec bezglutenową babkę bądź
jaglanego mazurka, które wcale nie muszą być domeną kwietniowych obrzędów! Kto powiedział, że jesienią nie można
rozgrzać się, smakując powyżej wymienionych ciast? Twoje wypieki mogą przybrać również mniejszą formę – znakomitymi
propozycjami na długie wieczory mogą okazać się też: czekoladowe brownie z bananami, muffinki, ciasto jogurtowe
ze śliwkami i cynamonem czy fit brownie z polewą czekoladową!
Obiad: przygotowując sycący obiad z powodzeniem możesz wykorzystać mąkę jaglaną, która będzie stanowiła idealny
dodatek do panierki! Obtocz w mięciutkiej panierce, co tylko chcesz, rozpoczynając od pulpetów, przechodząc przez
każdy rodzaj wymyślonych przez siebie kotletów, by w końcu dojść do naszej propozycji – niech to będą
chrupiące kotlety z indyka w panierce jaglanej, jakie możesz spreparować jeszcze dziś!
Kolacja: czeka Ciebie cała gromadka wygłodniałych i burczących brzuchów, dopominających się ciepłego posiłku
czy raczej dzisiaj stołujesz się samodzielnie, chcąc w ciszy skosztować czegoś rozgrzewającego?
Niezależnie od okoliczności, daj się ponieść kuchennym fantazjom i na wczesną kolację upitraś jaglane omlety
albo jaglane racuchy. Mmm, pychota!
Mąka kasztanowa bezglutenowa
Smak i barwa: delikatny, słodkawy i orzechowy aromat, beżowy bądź cielisty kolor.
Właściwości prozdrowotne: długotrwałe stosowanie bezglutenowej mąki kasztanowej ma korzystny wpływ na
poprawę pamięci, koncentracji oraz wzmocnienie układu krwionośnego. Zawarte w niej witaminy i minerały takie, jak:
witaminy z grupy B, a także: A, E, C, żelazo, fosfor, potas, cynk, magnez czy miedź ponadto przyczyniają się do rewitalizacji
włosów i paznokci. Niski indeks glikemiczny mąki kasztanowej sprawia, że chętnie stosują ją w swojej kuchni osoby
chcące uniknąć dolegliwości takich, jak np. cukrzyca.
Propozycje od Synergii – zastosowanie mąki kasztanowej bezglutenowej:
Śniadanie: podążając za wszechobecną aurą, spraw by na Twoim stole również zagościł jesienny klimat.
Zaserwuj nieziemskie naleśniki włoskie z mąki kasztanowej z ricottą i miodem, zwane necci albo zaszalej i podaj
pancakes z mąki kasztanowej z rewolucyjnego przepisu bez wykorzystania jajek i mleka.
Obiad: dzięki subtelnemu orzechowemu posmakowi mąki kasztanowej możesz uzyskać niebagatelny składnik-
zagęszczacz do zup oraz sosów, preferowany głównie do dań z drobiu bądź dziczyzny. Jesiennej woni mąka kasztanowa
nada także dla tradycyjnego burgera wołowego, który możesz obtoczyć w bezglutenowej, kasztanowej mące.
Brzmi za bardzo ekstrawagancko? Jeśli taka propozycja to zbyt zakręcony pomysł, wtenczas sięgnij po coś stonowanego
i wykwintnego – uracz podniebienie gości włoskim plackiem z mąki kasztanowej z bakaliami, listkami rozmarynu
oraz oliwą. Niech castagnaccio króluje na Twoim stole!
Przekąski oraz ciasta: jesienny chłód z całym zaangażowaniem zaprasza nas w domowe pielesze, ale nie oznacza to,
że mamy spoczywać na laurach! O co to, to nie! Gdy za oknem dżdżysta plucha wygrywa głośne koncerty, akompaniując
dosadne dźwięki na okiennych parapetach, Ty daj się porwać szybkim rytmom, zakręć się w kuchni i wyczaruj
dyniowe muffinki bez zbóż, które pokochasz nie tylko Ty, ale także i Twoi najbliżsi.
Daj się porwać październikowo-listopadowej nucie i pokuś się na kasztanowy piernik z sosem z orzechów nerkowca,
który okaże się wyśmienitym preludium przed grudniowym wypiekiem przeróżnych ciast!
Kolacja: czy nie urzekną Cię gofry w nowej, ciemnej odsłonie? Wyobraź sobie, że bezglutenowe gofry marchewkowe,
na których spoczywać będą ciemnopurpurowe jeżyny, mogą w prosty sposób znaleźć się w Twoim menu i wcale nie oznacza
to, że okaże się to zbyt „ciężkim” posiłkiem dla Twojego organizmu – wręcz przeciwnie!
Taki wariant gofrów w asyście świeżych, jesiennych owoców to idealna sugestia na wczesną kolację. Smacznego!
Mąka kokosowa bezglutenowa
Smak i barwa: o słodkim smaku oraz przyjemnym zapachu kokosa, lecz na tyle delikatnym i subtelnym, że nie zdominuje
innych smaków potrawy. Kolor jest biały bądź lekko cielisty.
Właściwości prozdrowotne: zawiera dziesięciokrotnie więcej błonnika niż mąka zbożowa, co oznacza, że mąka kokosowa
pozostawia w nas długie uczucie sytości oraz prawidłowo dba o działanie włókna pokarmowego i nie doprowadza do
powstawania otyłości. Ponadto stanowi bogate źródło białka i posiada niski stopień kaloryczności.
Propozycje od Synergii – zastosowanie mąki kokosowej bezglutenowej:
Śniadanie: tym razem zaserwujemy wersję chlebka przygotowanego z mąki kokosowej (niskowęglowodanowego).
To wariant śniadania „na słodko”, ale tylko wtedy, gdy zdecydujesz się posmarować go kremem czekoladowym, konfiturą
czy twarożkiem. Sam chleb z mąki kokosowej bezglutenowej nie jest słodki, zatem możesz położyć nań ulubione mięsko
bądź ser.
Przekąski oraz ciasta: bezglutenowa mąka kokosowa nie zna granic, jeżeli mowa o używaniu jej do pieczenia ciastek i ciast.
To od Ciebie i Twojej fantazji zależy, na jaki wariant słodkich szaleństw aktualnie się zdecydujesz. Mąka kokosowa lubuje
się zarówno z ciastami ciemnymi (np. czekoladowymi, kakaowymi), jak i jasnymi (np. stricte kokosowymi).
Pokuś się na upieczenie przepysznego ciasta kokosowego z miodem oraz malinami bądź czekoladowe ciasto
z mąki kokosowej oblane polewą z gorzkiej czekolady. Czyż to nie idealne warianty rozgrzewających łakoci?
Obiad: mąkę kokosową wykorzystasz nie tylko do standardowych czynności kuchennych takich, jak zagęszczanie zup
oraz sosów, ale przy jej użyciu stworzysz także smakowitą i nietypową panierkę do pulpecików, ponieważ w tym wypadku
może śmiało zastąpić bułkę tartą. Ponadto bezglutenowa mąka kokosowa doskonale sprawdzi się jako składnik
panierki-mieszanki do ryb czy mięsa, gdyż kapitalnie komponuje się z różnymi przyprawami.
Gdy masz ochotę na włoskie przysmaki, wówczas pomyśl o samodzielnym stworzeniu spodu do pizzy z mąki kokosowej,
gdyż ten okaże się bezkonkurencyjną wersją ciasta dla osób kierujących się takimi wyznacznikami, jak: fit, gluten free, keto.
Kolacja: kiedy już nasycisz się obfitym obiadem, wystarczy że na kolację zjesz kilka placków kokosowych na jogurcie
z wiórkami kokosowymi. Z racji tego, iż bezglutenowa mąka kokosowa jest niezwykle sycąca, nie musisz wcale szykować
wielkiej porcji i długo stać przy patelni – już niewielkie ilości takich placków zapewnią uczucie pełności na długie godziny!
Mąka kukurydziana bezglutenowa
Smak i barwa: słodkawy aromat i piękny, zażółcony kolor.
Właściwości prozdrowotne: bezglutenowa mąka kukurydziana to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów takich, jak:
magnez, selen, fosfor, potas, żelazo czy witamina A i witaminy z grupy B. Zaleca się stosowanie tejże mąki u osób
narażonych na następujące schorzenia: anemię, choroby serca, nowotwory, cukrzycę czy otyłość.
Propozycje od Synergii – zastosowanie mąki kukurydzianej bezglutenowej:
Śniadanie: na chłodne i jesienne poranki proponujemy przygotowanie placków z mąki kukurydzianej z dodatkiem
serka wiejskiego, które w towarzystwie ciepłego napoju rozgrzeją Cię w październikowo-listopadowe dni.
Równie ciekawą alternatywą będą racuchy z cukinią, jakie pomogą Ci rozpocząć dzień pełen energii.
Przekąski oraz ciasta: z mąki kukurydzianej możesz stworzyć prawdziwe cuda!
Mogą to być wersje mniej zaawansowane takie, jak: muffinki, herbatniki, babeczki z mąką kukurydzianą, czy
biszkopty z kremem cytrynowym, bądź warianty wymagające nieco więcej pracy, do których zaliczyć możemy:
ciasto migdałowo-morelowe z kardamonem, sernik wiedeński bądź też wegański mazurek bez cukru.
Jeżeli aktualnie potrzebujesz czegoś ekstrawaganckiego, to doskonałym wyborem okaże się z pewnością jesienna
przekąska do kawy, np. tarta rustykalna z winogronami. Na wspólne chwile w towarzystwie znajomych zaproszą
Twoich gości samodzielnie przygotowane przez Ciebie tortille wypełnione ulubionymi warzywami oraz
kawałkami mięsa, czy charakterne, chrupiące nachosy oprószone zmysłowymi przyprawami.
Obiad: mąka kukurydziana to prawdziwa królowa spośród pozostałych mąk, ponieważ da się jej użyć niemalże
do wszystkiego. Stanowi perfekcyjną alternatywę do zagęszczania sosów (np. podgrzybkowych), kremów oraz zup.
Na bazie mąki kukurydzianej przygotujesz uwodzącą smakiem, jesienną zapiekankę z dyni
czy też wytrawne pączki z szynką, papryką i szczypiorkiem.
Ponadto opisywana odmiana mąki może posłużyć do wykonania własnoręcznych kopytek oraz omletów.
Chcesz nieco zaszaleć? Spróbuj obiadowego curry kokosowego z tofu, brokułem i czarną soczewicą,
a będziesz mieć pewność, że chłodne popołudnia nie muszą być wcale takie straszne!
Kolacja: nic nie ukoi zmęczonych zmysłów po ciężkim dniu tak, jak rozgrzewająca, sycąca, wczesna, ale ciepła kolacja!
Rozsmakuj się w kluskach kładzionych z mąki pszennej i kukurydzianej albo wybierz placuszki z ziemniaków
i mąki kukurydzianej. Jeśli ta wersja kolacyjna jest w Twoim mniemaniu zbyt „ciężka”, wówczas powyższe propozycje
mogą posłużyć Ci jako inspiracja na szybki, gorący obiad.
Jesienny chłód przepędzony przez gorące oceny. Opinie konsumentów
Gdy zaokienny zimny wiatr przepędza przechodniów z zatłoczonych ulic, wielu z Was z nieukrywaną chęcią przestępuje
progi naszego sklepu Synergia, by znaleźć to, co ukoi w tym przejściowym czasie, zwiastującym nadejście zimy.
Każdego dnia staramy się sprostać Waszym potrzebom, zachciankom oraz prośbom, co zostaje przez Was sowicie
docenione i odwdzięczacie się nam rozgrzewającymi opiniami, pełnymi ciepła i otuchy. Serdecznie dziękujemy!
Ceny bez konkurencji!
W popularnym przysłowiu mawia się, że „jaka mąka, taki chleb”.
W sklepie Synergia zależy nam na tym, aby upieczony przez Ciebie chleb był doskonały tak dosłownie, jak i w przenośni.
Dostosowujemy ceny produktów w naszym asortymencie tak, abyś mógł zadowolić się znakomitymi wypiekami,
które powstaną w Twojej kuchni. Pragniemy, byś miał pewność, że w sklepie Synergia otrzymujesz wyroby najwyższej
jakości w najniższych cenach. Zapraszamy ponownie!
Ten artykuł ma na celu jedynie edukację i popularyzację wiedzy. Nie jest to oferta handlowa ani forma reklamy. Nie traktuj tego materiału jako porady medycznej; zawsze przed podjęciem jakichkolwiek działań skonsultuj się z odpowiednim specjalistą, czyli lekarzem lub farmaceutą.