EXTRA UNIWERSALNA MIESZANKA BEZGLUTENOWA 500 G. - BEZGLUTEN

Opis
Składniki potrzebne do wypieku chleba:
500 g Uniwersalnej mieszanki bezglutenowej
0,5 łyżeczki soli (5 g),
0,5 łyżeczki cukru (8 g),
7 g drożdży w proszku,
450 ml ciepłej wody,
3 łyżki oleju (20 g)
Przygotowanie: Zawartość torebki wsypać do naczynia, dodać sól i wymieszać. Następnie wsypać cukier, drożdże,
wlać wodę (temperatura ok. 26 °C) i olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką na jednolita masę. Ciasto
przełożyć do foremki, przykryć ściereczka i pozostawić na ok. 30 minut w temperaturze pokojowej (ok. 20 °C).
Gdy ciasto podwoi swoja objętość, należy posmarować wierzch chleba olejem i włożyć foremkę do wcześniej nagrzanego
piekarnika. Piec w temperaturze 180 °C około 40-45 minut. Nie otwierać piekarnika podczas pieczenia. Kiedy chleb
będzie gotowy wyjąc go z foremki i zostawić do ochłodzenia. Sugerowany rozmiar foremki 27 cm x 12 cm. Zaleca się piec
w piekarniku bez termoobiegu.
Składniki: Skrobia pszenna bezglutenowa, skrobia kukurydziana, mąka kukurydziana, glukoza,
substancja zagęszczająca: guma guar, hydroksypropylometyloceluloza; błonnik ziemniaczany,
regulator kwasowości: lakton kwasu glukonowego; substancja spulchniająca: węglany sodu.
Odpowiednie dla osób nietolerujacych glutenu.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna w 100 g produktu: 1554 kJ / 366 kcal
Tłuszcz: 2,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,9 g
Węglowodany: 86 g
w tym cukry: 5,9 g
Białko: 0,6 g
Sól: 0,13 g
Masa netto: 500 g