Algi morskie
Algi morskie - zdrowotne właściwości glonów jadalnych
Glony jadalne są najstarszymi roślinami na naszej planecie i prawdziwym dobrodziejstwem dla naszego organizmu. Algi pojawiły się na ziemi jeszcze przed paleolitem, a różnorodność ich gatunków niemal dorównuje bogactwu gatunków roślin lądowych. Stanowią pokarm bogaty w sole mineralne, dzięki czemu alkalizują krew, a także ułatwiają rozpuszczanie tłuszczów i śluzu nagromadzonego w organizmie w wyniku stosowania zachodniej diety.
Niektóre algi mają większą zawartość białka niż mleko, a przy tym bardzo małą ilość kalorii. Algi morskie są bogate w witaminy, chociaż zawierają ich mniej niż warzywa. Wysoki procent witaminy B12, którym wyróżniają się algi wakame i algi kombu, pozwala na zrównoważone odżywianie się bez konieczności jedzenia mięsa.
Jedną z największych zalet alg jest to, że w naturalny sposób pomagają eliminować promieniowanie radioaktywne i zanieczyszczenia powstałe w wyniku emisji gazów, promieniowania sprzętu elektrycznego oraz obecności substancji chemicznych we wszystkich obszarach naszego codziennego życia. Co ciekawe, mimo że morza są coraz bardziej zanieczyszczone, algi możemy jeść bez obaw, ponieważ w przeciwieństwie do ryb, algi przyswajają wyłącznie morskie sole mineralne.
Poza tym, jeśli w wodzie jest wysoki poziom zanieczyszczenia, algi naturalnie nie występują.
W naszym sklepie ze zdrową żywnością znajdą Państwo algi o różnych walorach smakowych, konsystencji, kolorze, składnikach i właściwościach odżywczych. Od aromatycznej, pikantnej, mineralnej, purpurowej algi dulse, poprzez delikatne nori, odświeżające wakame, aż po neutralnie słodkie algi kombu i neutralny agar.
Algi morskie - zastosowanie w kuchni. Z czym jeść algi?
W ofercie Synergii znajdą Państwo suszone glony jadalne, które można przechowywać w zamkniętych pojemnikach przez długi czas. Część z nich wystarczy przemyć i namoczyć, inne trzeba jeszcze trochę podgotować.
Nowością w naszym sklepie są również gotowe algi w zalewie.
Ważne jest, aby jeść algi w małych ilościach, lecz regularnie, nawet codziennie. Jest to idealny, wartościowy dodatek do każdej potrawy.
Doskonale nadają się do sałatek, zup, gulaszów, a nawet deserów.
Rodzaje alg - gatunki i odmiany glonów jadalnych
Agar agar - posiada wysoką wartość odżywczą i można ja wykorzystywać do robienia galaretek owocowych i warzywnych, a także do przygotowywania deserów. Wykazuje działanie jin, odświeżające i relaksujące. Ma właściwości moczopędne, oczyszcza jelita i nie jest kaloryczna, dlatego pomaga kontrolować wagę.
W naszym sklepie sprzedawana jest w postaci proszku, który gotujemy, aż się rozpuści (do uzyskania płynnej konsystencji).
Algi dulse - o purpurowej barwie, delikatnej fakturze i specyficznym ostrym smaku. Ten gatunek zawiera największy procent żelaza i soli mineralnych (potas, sód, jod i fosfor).
Odmiana alg dulse jest zalecana osobom z anemią, dolegliwościami układu trawiennego, a także polecana kobietom w ciąży. Algi dulse można jeść na surowo, a po krótkim namoczeniu wykorzystać na przykład jako składnik sałatki albo dodać je do potrawy na koniec gotowania czy smażenia.
Ulva (morska sałata) - ponieważ ma bardzo miękkie liście, możemy ją spożywać już po namoczeniu jako dodatek do zimnych potraw, przykładowo sałatek z warzyw blanszowanych. Idealna latem.
Kombu - sprzedawany w postaci suszonych pasków. Podobnie jak wszystkie glony zawiera dużo minerałów, w tym alginian sodu, neutralizujący działanie metali ciężkich.
Wakame - doskonale zastępuje mleko i wskazany jest przy osteoporozie. Ma piękną zieloną barwę i nadaje się do spożycia bez gotowania.
Nori - dostępny w formie arkuszy podobnych do papieru, najczęściej stosowany do robienia sushi i garnirowania zup.
Posiadamy w sprzedaży również chipsy nori, zrobione z uprażonych alg.
Algi morskie - gdzie kupić?
Szeroki wybór alg morskich znajdą Państwo w Synergii zarówno w naszym sklepie stacjonarnym, jak i sklepie internetowym ze zdrową żywnością.
Algi - cena. Ile kosztują algi?
Dzięki temu, że posiadamy w sprzedaży algi w niedużych opakowaniach, cena jest naprawdę przystępna i dostępna dla każdego.
Algi dla każdego - smaczne, wydajne i zdrowe
Można spróbować różnych rodzajów alg i wybrać te, które najbardziej nam smakują. Algi kilkukrotnie zwiększają swoją objętość podczas gotowania, więc starczą nam na kilka razy. Jeśli mamy ochotę przyrządzić domowe sushi, znajdziemy w naszym sklepie ze zdrową żywnością niezbędne do przyrządzenia produkty, takie jak: ryż, ocet ryżowy, wasabi, imbir marynowany i szeroki wybór sosów sojowych. Nasi klienci są zawsze bardzo zadowoleni z różnorodności i jakości oferowanych produktów. Zapraszamy i życzymy smacznego!
Zobacz również:
Ten artykuł ma na celu jedynie edukację i popularyzację wiedzy. Nie jest to oferta handlowa ani forma reklamy. Nie traktuj tego materiału jako porady medycznej; zawsze przed podjęciem jakichkolwiek działań skonsultuj się z odpowiednim specjalistą, czyli lekarzem lub farmaceutą.