Kategorie blog
Skrobia kukurydziana a mąka kukurydziana - różnice i zastosowanie 0
Skrobia kukurydziana a mąka kukurydziana - różnice i zastosowanie

Odpowiadając na to pytanie, kluczową różnicą jest zawartość składników. Mąka kukurydziana powstaje w wyniku mielenia całych ziaren kukurydzy i zawiera błonnik, węglowodany oraz gluten. Skrobia kukurydziana pozyskiwana jest z białych pręcików kukurydzy i głównie zawiera węglowodany. Nie zawiera glutenu, co sprawia, że jest odpowiednia dla osób z nietolerancją tego białka.

czytaj całość »
5 sposobów na zmęczenie i senność w okresie jesiennego przesilenia 0
5 sposobów na zmęczenie i senność w okresie jesiennego przesilenia

Zmęczenie to objaw, który może występować w różnych okolicznościach naszego życia. Może być efektem wysiłku fizycznego, braku snu czy też przewlekłego stresu. W przypadku zmęczenia i senności, szczególnie ważne jest zrozumienie, jak funkcjonuje nasz organizm. Hormon melatonina jest odpowiedzialny za regulację snu i obudowy. W okresie jesieni poziom tego hormonu w organizmie zwykle rośnie, co może być jednym z powodów ciągłego zmęczenia.

czytaj całość »
Moczenie kaszy jaglanej - czy to konieczne i jak to zrobić? 0
Moczenie kaszy jaglanej - czy to konieczne i jak to zrobić?

Moczenie kaszy jaglanej jest procesem, który nie tylko polecać można, ale i który ma swoje konkretniejsze korzyści. Po pierwsze, pozwala to pozbyć się goryczki, co jest dla wielu osób ważnym aspektem. Po drugie, moczenie wpływa na kwas fitynowy zawarty w ziarenkach, co ułatwia przyswajanie składników mineralnych jak żelazo czy cynk.

czytaj całość »
Czy kasza jaglana ma gluten? 0
Czy kasza jaglana ma gluten?

Kasza jaglana pochodzi z prosa, jednego z najstarszych uprawianych ziaren. Nie jest więc zbożem w klasycznym tego słowa znaczeniu,

jak np. pszenica czy owies. Proso jest lekkostrawne i bogate w wiele wartości odżywczych.

czytaj całość »
Herbata z imbirem - cała prawda o tym ciepłym napoju 0
Herbata z imbirem - cała prawda o tym ciepłym napoju

Herbata z imbirem jest bogata w cennych właściwości, które mogą wpłynąć na zdrowie. Imbir działa prozdrowotnie w wielu aspektach

- od poprawy trawienia po łagodzenie nudności. Spożywanie tego napoju może również przyspieszyć przemianę materii i wspomagać w odchudzaniu.

czytaj całość »
Czy sushi jest zdrowe? 0
Czy sushi jest zdrowe?

Sushi, tradycyjny japoński przysmak, zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Wielu z nas zadaje sobie pytanie: "Czy sushi jest zdrowe?". W tym artykule postaramy się odpowiedzieć na to pytanie, przyglądając się składnikom sushi oraz ich wartościom odżywczym.

czytaj całość »
Sushi w domu - jak zrobić idealne domowe sushi krok po kroku? 0
Sushi w domu - jak zrobić idealne domowe sushi krok po kroku?

Czy kiedykolwiek marzyłeś o tym, by zaserwować sobie i bliskim pyszne sushi bez wychodzenia z domu? Świetnie trafiłeś! Sushi, to nie tylko smakowite danie, ale też świetna zabawa podczas jego przygotowywania. Oto kilka wskazówek, jak krok po kroku stworzyć idealne domowe sushi.

czytaj całość »
Jak przygotować idealny ryż do sushi? 0
Jak przygotować idealny ryż do sushi?

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak krok po kroku przygotować ryż do sushi, jesteś we właściwym miejscu. W tym artykule dowiesz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o przygotowywaniu tego kluczowego składnika.

czytaj całość »
Jak zwijać sushi w domu? Poradnik dla początkujących 0
Jak zwijać sushi w domu? Poradnik dla początkujących

Zwijanie sushi to prawdziwa sztuka, która pochodzi z japońskiej kuchni. Choć na pierwszy rzut oka może się wydawać skomplikowana, z odpowiednimi wskazówkami i narzędziami każdy może nauczyć się przygotowywać pyszne rolki sushi w domu. W tym artykule dowiesz się, jak krok po kroku zrobić sushi, jakie składniki wybrać i jakie narzędzia będą Ci potrzebne.

czytaj całość »
Czy mąka orkiszowa jest bezglutenowa? 0
Czy mąka orkiszowa jest bezglutenowa?

W świecie zdrowego odżywiania i diety bezglutenowej pojawia się wiele pytań dotyczących różnorodnych produktów. Jednym z nich jest mąka orkiszowa, która zdobywa coraz większą popularność. Czy jednak jest ona odpowiednią alternatywą dla osób unikających glutenu? W tym artykule postaramy się odpowiedzieć na to pytanie, przybliżając charakterystykę mąki orkiszowej oraz jej miejsce w diecie bezglutenowej.

czytaj całość »
Ssanie oleju - czy płukanie ust olejem faktycznie poprawia stan zdrowia jamy ustnej? 0
Ssanie oleju - czy płukanie ust olejem faktycznie poprawia stan zdrowia jamy ustnej?

Chciałbyś poprawić zdrowie swojej jamy ustnej, ale nie jesteś pewien, jak zacząć? Ssanie oleju może być rozwiązaniem, którego szukasz. Choć brzmi to trochę dziwnie, ta praktyka może przynieść liczne korzyści zdrowotne. Ale co to tak naprawdę jest, jak działa i jakie oleje są najskuteczniejsze? Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej.

czytaj całość »
Napar z liści malin - naturalny eliksir dla zdrowia i dobrego samopoczucia 0
Napar z liści malin - naturalny eliksir dla zdrowia i dobrego samopoczucia

Wśród właściwości leczniczych liści malin wykazuje się przede wszystkim działanie przeciwgorączkowe i napotne. Herbatka z liści malin jest zalecana w przypadku przeziębienia i grypy. Pomaga zwalczać wolne rodniki, hamują rozwój bakterii i działa przeciwzapalnie. Jest szczególnie polecana w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła.

czytaj całość »
Gorzkie pestki moreli - właściwości i zastosowanie 0
Gorzkie pestki moreli - właściwości i zastosowanie

Gorzkie pestki moreli, jak i migdały, to źródła wielu cennych składników odżywczych. W obu przypadkach znajdziemy kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze, witaminy z grupy B oraz białko. Jednak, jak wskazuje sama nazwa, pestki moreli gorzkiej charakteryzują się specyficznym, gorzkim smakiem, który nie każdemu odpowiada.

czytaj całość »
Czy owsianka na mleku jest zdrowa? 0
Czy owsianka na mleku jest zdrowa?

Dzięki dużej zawartości błonnika, owsianka może pomóc w procesie odchudzania. Błonnik zwiększa uczucie sytości, co pomaga unikać nadmiernego jedzenia. Podczas przygotowywania owsianki polecamy dodanie do niej zdrowych składników, takich jak borówki, które są niskokaloryczne i bogate w antyoksydanty, lub suszone owoce, które dostarczają dodatkowej dawki błonnika.

czytaj całość »
Najzdrowsza kasza dla cukrzyka – jaką wybrać? 3
Najzdrowsza kasza dla cukrzyka – jaką wybrać?

Czy jako osoba zmagająca się z cukrzycą zastanawiałaś się kiedyś, która kasza będzie dla Ciebie najzdrowsza? Jeżeli tak, to wpis ten jest właśnie dla Ciebie. W dalszej części tego artykułu odpowiemy na Twoje pytania i pokażemy, które kasze są najbardziej odpowiednie dla osób z cukrzycą i dlaczego.

czytaj całość »
Jaką mąką zagęścić sos? Praktyczny przewodnik 0
Jaką Mąką Zagęścić Sos? Praktyczny Przewodnik

Chcesz podbić kulinarne umiejętności i zaimponować domownikom idealnym sosem? A może gotowanie to Twój sposób na relaks i chciałbyś po prostu spróbować czegoś nowego? Zagęszczanie sosu mąką może wydawać się trudne, ale z pomocą naszego poradnika, szybko staniesz się ekspertem.

 

czytaj całość »
Jaka mąka ma najmniej węglowodanów? 0
Jaka mąka ma najmniej węglowodanów?

Jednym z kluczowych kroków, które można podjąć, aby zrozumieć, jak przystosować swój jadłospis do zdrowszego stylu życia lub specyficznej diety, jak choćby diecie ketogenicznej, jest poznać skład różnych produktów spożywczych, które konsumujemy. Szczególnie istotna staje się wiedza na temat mąki - podstawowego składnika wielu potraw i wypieków. Pytanie, które często pojawia się w kontekście zdrowego odżywiania to "Jaka mąka ma najmniej węglowodanów?". Przedstawimy Wam różne rodzaje mąk oraz porównamy ich zawartość węglowodanów, zwracając uwagę na te najzdrowsze i najmniej kaloryczne.

czytaj całość »
Czy ryż jest bezglutenowy? Tak - ale są wyjątki! 0
Czy ryż jest bezglutenowy? Tak - ale są wyjątki!

Ryż to zboże, które odgrywa kluczową rolę w diecie miliardów ludzi na całym świecie. Naturalnie bezglutenowy, dostarcza energii w postaci węglowodanów prostych i złożonych,

a jego różne odmiany, takie jak ryż biały, brązowy czy basmati, dodają smaku i tekstury wielu potrawom. Ale czy ryż jest naprawdę produktem bezglutenowym?

Jakie ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego występuje? W jaki sposób osoby chore na celiakię, osoby z problemami medycznymi związanymi z glutenem lub po prostu

szukające zdrowszych opcji dietetycznych mogą skorzystać z dobrodziejstw ryżu?

czytaj całość »
Czy galaretka jest bezglutenowa? 0
Czy galaretka jest bezglutenowa?

Galaretka jest często spotykanym elementem naszych diet, docenianym nie tylko za jej niepowtarzalny smak, ale także za dobroczynne cechy dietetyczne. Niemniej jednak, dla osób przestrzegających diety bezglutenowej kluczowe jest posiadanie pewności, że konsumowany produkt jest w pełni bezpieczny dla ich zdrowia. W większości przypadków galaretki dostępne na rynku są wolne od glutenu, co wynika z faktu, że ich podstawowy składnik, żelatyna, jest produkowana z kolagenu zwierzęcego, niezawierającego glutenu.

czytaj całość »
do góry
Sklep internetowy Shoper Premium