Warzywa w słoikach – jak to jest z tymi przetworami?
W dzisiejszych czasach zarówno warzywa i owoce znajdziemy w sklepie przez cały rok. Wszelkie zalecenia specjalistów
od żywienia możemy realizować więc z łatwością. Szczególnie Wiosną i latem kiedy oprócz sklepów mamy dostęp
do rynków, na których rolnicy i gospodarze małych ogrodów sprzedają swoje płody rolne.
Sytuacja ulega jedna zmianie wraz z końcem lata i nadejściem jesieni. Kiedy kończy się sezon na tradycyjne polskie
warzywa i owoce rodzi się pytanie: czy te, sprowadzane z zagranicy są zdrowe i czy warto je jeść? A może skorzystać
z dobrodziejstwa wiedzy naszych rodziców, dziadków i sięgnąć po przetwory warzywne i owocowe?
Wiele gospodyń i gospodarzy domowych już od sierpnia szykuje w kuchni butelki z sokami i słoiki z kiszonymi ogórkami.
Warzywa w słoikach na zimę, nazywane przez wielu skarbami ukrytymi w wekach, nie tylko przyjemnie pachną
ale też smakują. Te, przygotowane na słodko (w formie marmolady lub konfitury) śmiało można używać do ciast i deserów,
a te przygotowane na słono (np. marynowana papryka) są idealne do dań obiadowych i jako przystawka.
Oto 3 najczęściej stosowane metody przygotowania warzyw i owoców na jesienno – zimowy czas.
Pasteryzacja – warzywa i owoce gotowane w słoikach.
Dzięki wysokiej temperaturze w której przebiega pasteryzacja, drobnoustroje na warzywach i owocach powodujące
ich psucie ulegają zniszczeniu, a szczelnie zamknięte słoiki i butelki uniemożliwiają przedostanie się ich z zewnątrz.
Prawidłowo pasteryzowane przetwory są trwałe, można je przechowywać przez kilka miesięcy.
Zachowują one w dużym stopniu kształt, barwę, smak i zapach oraz wartość odżywczą świeżych owoców i warzyw.
Aby pasteryzowane produkty były trwałe zarówno surowiec jak i przyprawy i opakowanie powinno być czyste,
a ze słoika i butelki powinno zostać usunięte całkowicie powietrze. Ważnym elementem jest również temperatura
i czas gotowanych przetworów. W sklepie internetowym Synergia znajdziesz wiele ekologicznych warzyw i owoców,
przygotowanych z myślą o zapełnieniu stołów przysmakami lata.
Owoce i warzywa marynowane
Marynowane warzywa i owoce to specjały, które kojarzy się przede wszystkim z domową spiżarnią i zapachami lata.
W naszym kraju sałatki przyrządzane w ten sposób cieszą się niesłabnącą popularnością i bardzo często goszczą
na naszych stołach. Marynowane papryki, buraczki, ogórki i grzybki uwodzą aromatem i pozwalają cieszyć się smakiem
sezonowych produktów przez okrągły rok.
Sekret smaku marynowanych produktów kryje się przede wszystkim w pachnącej zalewie, którą należy zagotować
przed zalaniem owoców i warzyw. W polskich domach najczęściej królują marynowane ogórki i sałatki, zwłaszcza
z papryki i buraków. Ogórki dobrze „czują się” w towarzystwie nie tylko klasycznych przypraw
(jak liście laurowe i ziele angielskie), ale też pieprzu i gorczycy. Ale to nie wszystko. Można również używać
takich przypraw jak estragon, paprykę ostrą lub słodką, chilli, curry.
Kurkuma pasuje zarówno do ogórków, jak i do marynat papryki czy czosnku.
Kiszenie
Kiszenie to znana od wieków metoda utrwalania żywności na czas, kiedy dostęp do warzyw i owoców jest utrudniony.
W warzywach i owocach występują naturalne cukry, które są pożywką dla bakterii mlekowych.
Bakterie te rozkładają cukry, a w efekcie powstaje kwas mlekowy. Cały ten proces zachodzi w warunkach beztlenowych,
dlatego gdy kisimy kapustę należy ją mocno ubić i przykryć talerzem i obciążyć.
Do kiszenia najlepiej wybierać owoce i warzywa z dużą zawartością cukru i wody.
Doskonale smakują kiszony czosnek, buraki, marchew, oraz owoce np. jabłka, truskawki czy rabarbar.
Nie ma chyba takich owoców i warzyw których nie można kisić. Warto jednak pamiętać, że kiszenie zmiękcza
warzywa i owoce, dlatego warto wybierać te twardsze. Oprócz znanych wszystkim ogórków kiszonych czy też
kiszonej kapusty w sklepie ze zdrową żywnością Synergia można spróbować koreańskiego Kimchi
które opiera się na kapuście, ale może być doń dodana również rzepa, czy marchew lub indonezyjskie tempeh
– fermentowana soja – oba produkty smakują wyjątkowo.
Właściwości warzyw i owoców w słoikach
Istnieje powszechne przekonanie, że owoce i warzywa tracą swoje właściwości prozdrowotne podczas obróbki termicznej.
Rzeczywiście zawartość np. Witaminy C zmniejsza się mocno w wyniku oddziaływania wysokiej temperatury.
Za to wyzwalane są inne i ich obecność znacznie się zwiększa. Dobrym przykładem jest tutaj likopen.
W surowych pomidorach jest go 0,72mg/ 100 g, a po ugotowaniu pomidorów jest go około 3,7mg./100 g.
Niewątpliwie największe korzyści zdrowotne płyną z kiszonek, gdyż oprócz witamin i minerałów dostarczają nam
niezwykle cennych i prozdrowotnych bakterii, a te wraz z tymi które zamieszkują nasze jelita wzmacniają układ pokarmowy
i odpornościowy. Udowodniono również, że spożywanie fermentowanych warzyw i owoców poprawia dostępność żelaza
dlatego spożywanie kiszonek jest wskazane dla osób chorych na anemię.
Szeroki wybór i atrakcyjna
W sklepie ze zdrową żywnością Synergia oferujemy duży wybór przetworów pochodzących w dużej większości od polskich
wytwórców dbających, aby surowiec był najwyższej jakości i z upraw ekologicznych. Dodatkowo nie zawierają żadnych
sztucznych barwników ani konserwantów. Trudno jest więc porównywać cenę produktów w Synergii z tymi,
które są na półkach w zwykłych sklepach, gdyż różnica w ich jakości jest znacząca.
Dlatego w przetworów cena nie powinna być głównym wyznacznikiem, którym powinniśmy się kierować
przy dokonywaniu wyboru.
Ekologiczne Przetwory z owoców i warzyw – opinie
Brak czasu, oraz dostępu do warzyw i owoców z pewnego źródła powoduje iż coraz częściej zaopatrujemy się
w przetwory w sklepach. Dlatego bardzo nas cieszy rosnąca popularność przetworów ekologicznych w sklepie Synergia.
Dokładamy wszelkich starań aby były one dostępne przez cały rok. Opinie klientów, które są dla nas bardzo ważne,
potwierdzają, że wysoka jakość oferowanych przez nas produktów znajduje odbicie w walorach smakowych,
co stanowi skuteczną zachętę do zdrowszej diety dla dzieci i osób, które na co dzień stronią od zdrowego odżywiania.
Ten artykuł ma na celu jedynie edukację i popularyzację wiedzy. Nie jest to oferta handlowa ani forma reklamy. Nie traktuj tego materiału jako porady medycznej; zawsze przed podjęciem jakichkolwiek działań skonsultuj się z odpowiednim specjalistą, czyli lekarzem lub farmaceutą.