PRZETWORY Z OWOCÓW I WARZYW

DŻEM PYCHOTKA JAGODA EKOLOGICZNA 200 g. DŻEM PYCHOTKA JAGODA EKOLOGICZNA 200 g.
Cena: 12,40 zł
szt
JAGODA 80 % BIO 260 G. - SAD DANKÓW JAGODA 80 % BIO 260 G. - SAD DANKÓW
Cena: 21,39 zł
szt
KONFITURA Z ŻURAWINY EKOLOGICZNA 180 g. KONFITURA Z ŻURAWINY EKOLOGICZNA 180 g.
Cena: 12,85 zł
szt
OGÓRKI KISZONE EKOLOGICZNE 820 g. (460 g.) OGÓRKI KISZONE EKOLOGICZNE 820 g. (460 g.)
Cena: 11,20 zł
szt
POMIDORY BEZ SKÓRKI BIO 400 g. POMIDORY BEZ SKÓRKI BIO 400 g.
Cena: 4,65 zł
szt

Warzywa w słoikach – jak to jest z tymi przetworami?

W dzisiejszych czasach zarówno warzywa i owoce znajdziemy w sklepie przez cały rok. Wszelkie zalecenia specjalistów

od żywienia możemy realizować więc z łatwością. Szczególnie Wiosną i latem kiedy oprócz sklepów mamy dostęp

do rynków, na których rolnicy i gospodarze małych ogrodów sprzedają swoje płody rolne.

Sytuacja ulega jedna zmianie wraz z końcem lata i nadejściem jesieni. Kiedy kończy się sezon na tradycyjne polskie

warzywa i owoce rodzi się pytanie: czy te, sprowadzane z zagranicy są zdrowe i czy warto je jeść? A może skorzystać

z dobrodziejstwa wiedzy naszych rodziców, dziadków i sięgnąć po przetwory warzywne i owocowe?

Wiele gospodyń i gospodarzy domowych już od sierpnia szykuje w kuchni butelki z sokami i słoiki z kiszonymi ogórkami.

Warzywa w słoikach na zimę, nazywane przez wielu skarbami ukrytymi w wekach, nie tylko przyjemnie pachną

ale też smakują. Te, przygotowane na słodko (w formie marmolady lub konfitury) śmiało można używać do ciast i deserów,

a te przygotowane na słono (np. marynowana papryka) są idealne do dań obiadowych i jako przystawka.

Oto 3 najczęściej stosowane metody przygotowania warzyw i owoców na jesienno – zimowy czas.

 

Pasteryzacja – warzywa i owoce gotowane w słoikach.

Dzięki wysokiej temperaturze w której przebiega pasteryzacja, drobnoustroje na warzywach i owocach powodujące

ich psucie ulegają zniszczeniu, a szczelnie zamknięte słoiki i butelki uniemożliwiają przedostanie się ich z zewnątrz.

Prawidłowo pasteryzowane przetwory są trwałe, można je przechowywać przez kilka miesięcy.

Zachowują one w dużym stopniu kształt, barwę, smak i zapach oraz wartość odżywczą świeżych owoców i warzyw.

Aby pasteryzowane produkty były trwałe zarówno surowiec jak i przyprawy i opakowanie powinno być czyste,

a ze słoika i butelki powinno zostać usunięte całkowicie powietrze. Ważnym elementem jest również temperatura

i czas gotowanych przetworów. W sklepie internetowym Synergia znajdziesz wiele ekologicznych warzyw i owoców,

przygotowanych z myślą o zapełnieniu stołów przysmakami lata.

 

Owoce i warzywa marynowane

Marynowane warzywa i owoce to specjały, które kojarzy się przede wszystkim z domową spiżarnią i zapachami lata.

W naszym kraju sałatki przyrządzane w ten sposób cieszą się niesłabnącą popularnością i bardzo często goszczą

na naszych stołach. Marynowane papryki, buraczki, ogórki i grzybki uwodzą aromatem i pozwalają cieszyć się smakiem

sezonowych produktów przez okrągły rok.

Sekret smaku marynowanych produktów kryje się przede wszystkim w pachnącej zalewie, którą należy zagotować

przed zalaniem owoców i warzyw. W polskich domach najczęściej królują marynowane ogórki i sałatki, zwłaszcza

z papryki i buraków. Ogórki dobrze „czują się” w towarzystwie nie tylko klasycznych przypraw

(jak liście laurowe i ziele angielskie), ale też pieprzu i gorczycy. Ale to nie wszystko. Można również używać

takich przypraw jak estragon, paprykę ostrą lub słodką, chilli, curry.

Kurkuma pasuje zarówno do ogórków, jak i do marynat papryki czy czosnku.

 

Kiszenie

Kiszenie to znana od wieków metoda utrwalania żywności na czas, kiedy dostęp do warzyw i owoców jest utrudniony.

W warzywach i owocach występują naturalne cukry, które są pożywką dla bakterii mlekowych.

Bakterie te rozkładają cukry, a w efekcie powstaje kwas mlekowy. Cały ten proces zachodzi w warunkach beztlenowych,

dlatego gdy kisimy kapustę należy ją mocno ubić i przykryć talerzem i obciążyć.

Do kiszenia najlepiej wybierać owoce i warzywa z dużą zawartością cukru i wody.

Doskonale smakują kiszony czosnek, buraki, marchew, oraz owoce np. jabłka, truskawki czy rabarbar.

Nie ma chyba takich owoców i warzyw których nie można kisić. Warto jednak pamiętać, że kiszenie zmiękcza

warzywa i owoce, dlatego warto wybierać te twardsze. Oprócz znanych wszystkim ogórków kiszonych czy też

kiszonej kapusty w sklepie ze zdrową żywnością Synergia można spróbować koreańskiego Kimchi

które opiera się na kapuście, ale może być doń dodana również rzepa, czy marchew lub indonezyjskie tempeh

– fermentowana soja – oba produkty smakują wyjątkowo.

 

Właściwości warzyw i owoców w słoikach

Istnieje powszechne przekonanie, że owoce i warzywa tracą swoje właściwości prozdrowotne podczas obróbki termicznej.

Rzeczywiście zawartość np. Witaminy C zmniejsza się mocno w wyniku oddziaływania wysokiej temperatury.

Za to wyzwalane są inne i ich obecność znacznie się zwiększa. Dobrym przykładem jest tutaj likopen.

W surowych pomidorach jest go 0,72mg/ 100 g, a po ugotowaniu pomidorów jest go około 3,7mg./100 g.

Niewątpliwie największe korzyści zdrowotne płyną z kiszonek, gdyż oprócz witamin i minerałów dostarczają nam

niezwykle cennych i prozdrowotnych bakterii, a te wraz z tymi które zamieszkują nasze jelita wzmacniają układ pokarmowy

i odpornościowy. Udowodniono również, że spożywanie fermentowanych warzyw i owoców poprawia dostępność żelaza

dlatego spożywanie kiszonek jest wskazane dla osób chorych na anemię.

 

Szeroki wybór i atrakcyjna

W sklepie ze zdrową żywnością Synergia oferujemy duży wybór przetworów pochodzących w dużej większości od polskich

wytwórców dbających, aby surowiec był najwyższej jakości i z upraw ekologicznych. Dodatkowo nie zawierają żadnych

sztucznych barwników ani konserwantów. Trudno jest więc porównywać cenę produktów w Synergii z tymi,

które są na półkach w zwykłych sklepach, gdyż różnica w ich jakości jest znacząca.

Dlatego w przetworów cena nie powinna być głównym wyznacznikiem, którym powinniśmy się kierować

przy dokonywaniu wyboru.

 

Ekologiczne Przetwory z owoców i warzyw – opinie

Brak czasu, oraz dostępu do warzyw i owoców z pewnego źródła powoduje iż coraz częściej zaopatrujemy się

w przetwory w sklepach. Dlatego bardzo nas cieszy rosnąca popularność przetworów ekologicznych w sklepie Synergia.

Dokładamy wszelkich starań aby były one dostępne przez cały rok. Opinie klientów, które są dla nas bardzo ważne,

potwierdzają, że wysoka jakość oferowanych przez nas produktów znajduje odbicie w walorach smakowych,

co stanowi skuteczną zachętę do zdrowszej diety dla dzieci i osób, które na co dzień stronią od zdrowego odżywiania.

do góry
Sklep internetowy Shoper Premium