PĄCZKI & FAWORKI MIESZANKA BEZGLUTENOWA 400 G. - BEZGLUTEN
Opis
PĄCZKI
Rozczyn:
- 30 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1/3 szklanki letniego mleka
- 2 łyżki (ok. 30 g) mieszanki Pączki&faworki- mieszanka bezglutenowa
Ciasto:
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru wanilinowego
- 370 g mieszanki Pączki&faworki- mieszanka bezglutenowa
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1 łyżka spirytusu (opcjonalnie)
- 4 łyżki roztopionego masła
Wykonanie:
Składniki na rozczyn połączyć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15 min.
Żółtka z cukrem wanilinowym utrzeć na jasną, puszystą masę.
Do miski wsypać pozostałą mieszankę Pączki&faworki, dodać wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto.
Dodać mleko (spirytus - opcjonalnie), pianę z żółtek, a pod koniec wyrabiania roztopione masło.
Powstałe ciasto będzie miało dosyć luźną, kleistą konsystencję. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 50 min, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na części (ok. 60 g każda), uformować kulki i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 30 min.
Pączki smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu do zarumienienia skórki ok. 3 minut z każdej strony. Po usmażeniu wyłożyć na papierowy ręcznik.
Wystudzone nadziewać ulubioną konfiturą, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
(Z podanego przepisu możemy przygotować ok. 13 pączków.)
FAWORKI:
- 250 g mieszanki Pączki&faworki- mieszanka bezglutenowa
- 130 g śmietany 18%
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka spirytusu (opcjonalnie)
Wykonanie:
Żółtka i cukier umieścić w misce i utrzeć na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.
Następnie napowietrzyć je poprzez uderzanie wałkiem lub wielokrotne składanie na pół i rozwałkowywanie.
Gotowe ciasto cienko rozwałkować i pociąć na paski.
Na środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które należy przewinąć jeden koniec ciasta.
Faworki smażyć na rozgrzanym oleju po ok. 1 minucie z każdej strony. Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy.
Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Odpowiednie dla osób nietolerujących glutenu.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna w 100 g produktu: 1487kJ/350kcal
Tłuszcz: 0,3 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
Węglowodany: 85 g
w tym cukry: 4,2 g
Błonnik: 2,1 g
Białko: 0,8 g
Sól: 0,13 g
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Masa netto: 400 g
Składniki: skrobie ( pszenna bezglutenowa, kukurydziana), mąka kukurydziana, glukoza, substancje zagęszczające: guma guar,
hydroksypropylometyloceluloza; błonnik ziemniaczany, regulator kwasowości: lakton kwasu glukonowego; substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu.