PĄCZKI & FAWORKI MIESZANKA BEZGLUTENOWA 400 G. - BEZGLUTEN

Cena: 11,39 zł 11.39
ilość szt
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: BEZGLUTEN
Kod produktu: 5906720578889
Cena jednostkowa: ( 1 kg = 28,48 zł )
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy

Opis

 

PĄCZKI

Rozczyn:

  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1/3 szklanki letniego mleka
  • 2 łyżki (ok. 30 g) mieszanki Pączki&faworki- mieszanka bezglutenowa

Ciasto:

  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru wanilinowego
  • 370 g mieszanki Pączki&faworki- mieszanka bezglutenowa
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżka spirytusu (opcjonalnie)
  • 4 łyżki roztopionego masła

 

Wykonanie:

Składniki na rozczyn połączyć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 15 min.

Żółtka z cukrem wanilinowym utrzeć na jasną, puszystą masę.

Do miski wsypać pozostałą mieszankę Pączki&faworki, dodać wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto.

Dodać mleko (spirytus - opcjonalnie), pianę z żółtek, a pod koniec wyrabiania roztopione masło.

Powstałe ciasto będzie miało dosyć luźną, kleistą konsystencję. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 50 min, aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto podzielić na części (ok. 60 g każda), uformować kulki i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 30 min.

Pączki smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu do zarumienienia skórki ok. 3 minut z każdej strony. Po usmażeniu wyłożyć na papierowy ręcznik.

Wystudzone nadziewać ulubioną konfiturą, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

(Z podanego przepisu możemy przygotować ok. 13 pączków.)

 

FAWORKI:

  • 250 g mieszanki Pączki&faworki- mieszanka bezglutenowa
  • 130 g śmietany 18%
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka spirytusu (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

Żółtka i cukier umieścić w misce i utrzeć na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.

Następnie napowietrzyć je poprzez uderzanie wałkiem lub wielokrotne składanie na pół i rozwałkowywanie.

Gotowe ciasto cienko rozwałkować i pociąć na paski.

Na środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które należy przewinąć jeden koniec ciasta.

Faworki smażyć na rozgrzanym oleju po ok. 1 minucie z każdej strony. Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy.

Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

 

Odpowiednie dla osób nietolerujących glutenu.

 

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna w 100 g produktu: 1487kJ/350kcal

Tłuszcz: 0,3 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g

Węglowodany: 85 g

w tym cukry: 4,2 g

Błonnik: 2,1 g

Białko: 0,8 g

Sól: 0,13 g

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

 

Masa netto: 400 g

 

Składniki: skrobie ( pszenna bezglutenowa, kukurydziana), mąka kukurydziana, glukoza, substancje zagęszczające: guma guar,

hydroksypropylometyloceluloza; błonnik ziemniaczany, regulator kwasowości: lakton kwasu glukonowego; substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep internetowy Shoper Premium