MĄKA RYŻOWA BEZGLUTENOWA 500 G. - BEZGLUTEN
Opis
Mąka ryżowa to świetna alternatywa dla mąki pszennej przy przyrządzaniu omletów, ciast, muffinek, wyrobu
makaronów oraz innych domowych specjałów. Nadaje się również do zagęszczania sosów, zup czy panierowania.
Mąka ryżowa jest często wykorzystywana w kuchni azjatyckiej, ale coraz częściej gości na naszych stołach.
Najważniejsze, że jest to produkt naturalnie bezglutenowy, dlatego szczególnie polecany jest dla osób z celiakią,
a także wysokim poziomem cholesterolu. Ze względu na jej zdrowotne właściwości i zawartość wielu witamin oraz błonnika,
który nadaje uczucie sytości oraz pobudza perystaltykę, jest również polecany dla osób będących na diecie odchudzającej.
W bezglutenowej mące ryżowej znajdziemy witaminy z grupy B, odpowiadające za właściwe funkcjonowanie układu
nerwowego, sercowo-naczyniowego, odpornościowego oraz poprawny przebieg procesów związanych z gospodarką
energetyczną. Jest również bogata w:
- magnez - który odpowiada za koncentrację i wspomaga układ odpornościowy
- żelazo - biorące udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek transportujących tlen
- cynk - stanowiący aktywator wielu niezbędnych enzymów oraz ułatwiający przyswajanie witamin
- fosfor - będący materiałem budulcowym dla kości
- potas - odpowiadający za utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego błon komórkowych, a w efekcie
przewodnictwo impulsów nerwowych
Mąka ryżowa ma również zastosowanie w kosmetyce. W połączeniu z jogurtem można tworzyć z niej domowe maseczki.
Sprawdzi się także jako suchy szampon lub produkt matujący do twarzy.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: | 1550 kJ /365 kcal |
Tłuszcz: | 1,0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0,4 g |
Węglowodany: | 81 g |
tym cukry: | 0 g |
Białko: | 8 g |
Sól: | 0 g |
Masa netto: 500 g