MIÓD Z PIERZGĄ 400 G . - BARTNIK
Opis
Pierzga jest to pyłek kwiatowy zebrany przez pszczołę miodną, zmieszany z miodem i wydzieliną gruczołów ślinowych
pszczół, złożony w komórkach plastra pszczelego, poddany fermentacji mlekowej w warunkach beztlenowych w
środowisku gniazda pszczelego. Wartość pierzgi do celów spożywczych, profilaktycznych i leczniczych jest znacznie
wyższa niż pyłku ze względu na bogatszy skład, proces konserwacji oraz łatwą przyswajalność. Skład chemiczny pierzgi
jest podobny do pyłku kwiatowego, jednak aktywność i skuteczność pierzgi jest kilkakrotnie większa, dzięki przeróbce
przez pszczoły i procesom w czasie zakiszania. - węglowodany ok. 31c/o - białka ok. 23c/o - związki fenolowe ok.1,5c/o
- lipidy ok. 5c/o - witaminy A, E, B, B? B? C ok. 0,7c/o - makroelementy wapń, fosfor, sód, potas - mikroelementy żelazo,
miedź, cynk, mangan, krzem, selen Pierzga dzięki swoim składnikom biologicznie aktywnym, ma cenne i szerokie działanie
lecznicze i zapobiegawcze między innymi: - przyczynia się do równowagi psychicznej, polepsza sen i samopoczucie,
wspomaga leczenie depresji, - pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, - ma działanie przeciwmiażdżycowe, wzmacnia
naczynia krwionośne, - powoduje wzrost krwinek czerwonych, - podwyższa odporność organizmu na szkodliwe działanie
środowiska, -poprawia kondycję, sprawność fizyczna i umysłową, - pomocna jest w leczeniu chorób skóry, - ma działanie
terapeutyczne w schorzeniach prostaty. Pierzgę można leczniczo spożywać w ilości 1łyżeczka od herbaty 2 razy dziennie
przez okres miesiąca. Zapobiegawczo 1 łyżeczka od herbaty co kilka dni.