MIESZANKA NA RACUCHY BEZGLUTENOWA 300 G. - BEZGLUTEN
Opis
Sposób przygotowania:
Składniki: 100g Mieszanki na Racuchy, 1 jajko, 100 ml mleka, pół łyżeczki proszku do pieczenia Bezgluten (ok. 2g) ,
1 łyżka cukru (ok. 13 g), 1 jabłko średniej wielkości (ok. 180g), 1 łyżka oleju (6,5g), szczypta soli (0,5g),
masło klarowane albo olej do smażenia, cukier puder do dekoracji, * ewentualnie pół łyżeczki cynamonu (ok. 2g)
Wykonanie:
- Jabłko obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na grubych oczkach.
- Jajko ubić za pomocą miksera, dodać mleko, łyżkę oleju i wymieszać mikserem.
- Następnie do płynnych składników dodać Mieszankę na Racuchy, proszek do pieczenia, cukier i sól. Opcjonalnie można dodać również cynamon.
- Wszystkie składniki wymieszać mikserem na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany, wsypać starte lub pokrojone w drobną kostkę jabłka,
wymieszać ciasto łyżką.
- Na rozgrzaną patelnię wlać olej lub masło klarowane, a następnie nałożyć porcje ciasta. Smażyć z obu stron, aż do uzyskania złocistego koloru.
- Wysmażone placki zdjąć z patelni i przełożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
- Gorące racuchy można posypać cukrem pudrem.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna w 100 g produktu: 1460 kJ / 341 kca
Tłuszcz: 0,3 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone:<0,1 g
Węglowodany: 83 g
w tym cukry: 0,2 g
Błonnik: 1,1 g
Białko: 1,1 g
Sól: 0,02 g
Składniki: skrobia (kukurydziana, ziemniaczana), mąka (kukurydziana, jaglana), substancje zagęszczające: guma ksantanowa, guma guar.
Odpowiednie dla osób nietolerujących glutenu.