WITAMINA E NATURALNA 400 IU 100 KAPS. - ALINESS

Opis
Witamina E, zwana "witaminą młodości", bierze udział w wielu ważnych procesach w organizmie człowieka.
Mimo, że dzienne zapotrzebowanie na witaminę E jest raczej małe, to jej niedobór może skończyć się poważnymi dolegliwościami.
Witamina E to grupa związków określanych mianem tokoferoli. Wraz z witaminami A, D i K należą one do grupy witamin rozpuszczalnych
w tłuszczach. Oznacza to, że są one magazynowane w organizmie (a nie wydalane z moczem lub potem, jak witaminy rozpuszczalne w wodzie),
głównie w tkance tłuszczowej i nadnerczach.
Dodatkowo, przyswajanie "witaminy młodości" przez organizm wspomagają inne witaminy, takie jak witamina A, kompleks witamin B,
witamina C, mangan, selen, fosfor oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Tylko dobrze zbilansowana dieta w pełni zaspokaja potrzeby organizmu na witaminę E.
Niestety w czasach wszechobecnej wysoko przetworzonej żywności, nadmiernej aktywności zawodowej, a także spotykających nas
często sytuacji stresowych, trudno jest dostarczyć organizmowi niezbędnych ilości tej cennej witaminy.
Zdaniem specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, dzienne zapotrzebowanie na witaminę E jest zróżnicowane i zależy m.in. od wieku,
płci i stanu fizjologicznego.
Głównymi objawami niedoboru witaminy E mogą być:
- osłabienie zdolności koncentracji, działanie mięśni szkieletowych,
- niedokrwistość, bezpłodność,
- przedwczesne starzenie się skóry,
- a także choroby układu krążenia.
Warto podkreślić, że na niedobór witaminy E narażone są: kobiety przyjmujące tabletki antykoncepcyjne, osoby palące papierosy,
osoby z zespołem Bassena-Kornzweiga, chorzy na mukowiscydozę czy celiakię.
Rozsądna suplementacja (294 mg na dobę co odpowiada 400 IU) wspomaga organizm w utrzymaniu prawidłowego poziomu witaminy E.
Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia niezbędna do uzyskania korzystnego działania:
1 kapsułka dziennie, w trakcie posiłku.
Składniki: naturalna witamina E (octan d-alfa-tokoferylu), substancja wypełniająca - olej słonecznikowy, żelatyna wołowa,
substancja utrzymująca wilgoć – glicerol, woda.
Warto wiedzieć, że na rynku dostępne są różne formy chemiczne witaminy E:
- D-alfa-tokoferol,
- DL-alfa-tokoferol,
- Octan D-alfa-tokoferylu,
- Octan DL-alfa-tokoferylu,
- Bursztynian D-alfa-tokoferylu
Związki zaczynające się od DL to są syntetyczne (sztuczne) postacie witaminy E uzyskiwane w sposób chemiczny.
Związki zaczynające się od D pochodzą z naturalnych źródeł.
Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Zrównoważony sposób żywienia oraz zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Chronić przed wilgocią.