ROŻKI DO LODÓW SŁODKIE BEZGLUTENOWE 6 SZTUK. - BEZGLUTEN
Opis
Każde dziecko i niemal każdy dorosły uwielbia lody w kruchym, pysznym rożku. Rozpływają się one w ustach i dają wiele
radości. Tradycyjne wafle robi się jednak ze zwykłej, pszennej mąki. Ona z kolei zawiera nietolerowany przez wiele osób
gluten. Ten składnik może wywołać między innymi nudności, wymioty, ból brzucha, zmęczenie oraz złe samopoczucie.
W najgroźniejszej wersji prowadzi do celiakii, powodującej zanik kosmków jelita cienkiego.
Nasze wafelki do lodów bezglutenowe są w pełni wolne od glutenu. Nie zawierają również jaj oraz mleka.
Przygotowujemy je w klasycznej, stożkowej formie. W smaku zupełnie nie odbiegają natomiast od oryginału.
Mąka pszenna zastąpiona jest przez wysokiej jakości mąkę z ciecierzycy oraz mąkę kukurydzianą.
Ta pierwsza charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, a zatem jest odpowiednia dla cukrzyków.
Dodatkowo zawiera sporą dawkę zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, potasu, fosforu, magnezu oraz żelaza.
Ta druga natomiast nadaje waflom puszystości i nieco słodkawego smaku. Zawiera też więcej błonnika.
W każdym opakowaniu znajduje się 20 wafli do lodów.
Składniki: skrobia ziemniaczana, cukier, mąka z ciecierzycy, mąka kukurydziana, tłuszcz kokosowy,
emulgatory: lecytyny (zawiera soję); sól, naturalny aromat.
Wartość odżywcza w 100 g.
Wartość energetyczna: 1702 kJ/402 kcal
Tłuszcz: 4,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,2 g
Węglowodany: 84 g
tym cukry: 30 g
Błonnik: 2,8 g
Białko: 5,9 g
Sól: 0,39 g
Mas netto: 85g (6 szt.)