POKRYWKA MIEDZIANA NA KUBEK
Opis
Wszystkie naczynia PURAM produkowane są w Indiach z miedzi jednego dostawcy i mają dokładnie ten sam skład
potwierdzony certyfikatem i hologramem.
Miedziane naczynia pochodzą z Indii, gdzie od tysiącleci są stosowane do przechowywania wody.
Miedź posiada bowiem właściwości biobójcze i bakteriostatyczne.
Według tradycyjnej medycyny ajurwedyjskiej naczynie miedziane wpływa na redukcję wirusów, bakterii i grzybów zawartych w wodzie.
Dodatkowo jonizują ją.
Obecnie antybakteryjne zalety miedzi zaczęły być już nawet wykorzystywane w szpitalach – wprowadza się m.in. samodezynfekujące
się łóżka miedziane, klamki itp.(1)
Skąd popularność naczyń miedzianych?
Miedź zostaje obecnie odkryta w Europie chociaż w medycynie ajurwedyjskiej jest stosowana od bardzo dawna
właśnie ze względu na swoje działanie biobójcze. Aktualne badania potwierdzają, że po 7-8 godzinach inkubacji drobnoustrojów
na powierzchni miedzianej nie znajduje się już na niej żadnych żywych mikroorganizmów (2).
Dzieje się tak już przy stopach metalów, w których miedź występuje przynajmniej w 58 proc.(3).
Kontakt z miedzianymi powierzchniami skutecznie zabija nawet tak oporne bakterie jak:
Shigella flexneri (odpowiedzialna za niezwykle groźną czerwonkę), enterotoksyczne szczepy Escherichia coli czy Salmonella Paratyphi(4).
Dlatego też miedziane naczynia do wody od zawsze przyczyniały się m.in. w Indiach do poprawy zdrowia oraz jakości życia ludzi je stosujących.
Miedź jako mikroelement jest ważnym składnikiem wielu enzymów w naszym ciele odpowiedzialnych za metabolizm tłuszczów i węglowodanów.
Bierze też udział w powstawaniu krwinek czerwonych oraz w procesie syntezy kolagenu i elastyny potrzebnych do prawidłowej regeneracji kości,
ścięgien czy skóry (tkanek łącznych). Jej odpowiedni poziom zapewnia płodność mężczyzn, a także prawidłową pracę układu nerwowego.
Naturalnym źródłem miedzi są suche nasiona roślin strączkowych, nasiona słonecznika, pestki dyni, migdały, orzechy, kakao, płatki owsiane,
pełnoziarniste pieczywo, owoce morza oraz wątroba.
Jak czyścić miedziane naczynia?
W tym celu wystarczy płyn do mycia naczyń i woda. Przebarwienia usuwamy sokiem z cytryny wymieszanym z dobrze rozpuszczoną solą
i bardzo dobrze płuczemy.
UWAGA!
W miedzianych naczyniach nie wolno przechowywać kwaśnych produktów, ponieważ w takim przypadku
zachodzi reakcja chemiczna, w wyniku której uwalniają się szkodliwe siarczany.
Naczynia i akcesoria miedziane PURAM to produkty wytwarzane ręcznie.
Dlatego też możliwe i dopuszczalne są małe niedoskonałości, które nie wpływają na estetykę naczyń i ich funkcjonalność.
Należą do nich: drobne zarysowania, małe wgniecenia czy też lekkie przebarwienia.
Źródła naukowe:
(1) Michael G. Schmidt, Hubert H Attaway, Sarah E Fairey, Jayna Howard, Denise Mohr, Stephanie Craig - Samodezynfekujące się łóżka miedziane.
Trwałe czyszczenie i dezynfekcja terminali w całej opiece nad pacjentem - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31704675/
(2) Gregor Grass, Krzysztofa Rensinga, Marc Solioz - Miedź metaliczna jako powierzchnia antybakteryjna – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21193661/;
(3) TJ Karpanen, AL-Casey, PA Lambert, BD Cookson, P Słowik, L Miruszenko, TSJ Elliott - Skuteczność przeciwdrobnoustrojowa mebli ze stopów miedzi w
środowisku klinicznym: badanie krzyżowe - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22173515/
(4) V B Preethi Sudha, Sheeba Ganesan, G P Pazhani, T Ramamurthy, G B Nair, Padma Venkatasubramanian - Przechowywanie wody pitnej w miedzianych
garnkach zabija skażające bakterie wywołujące biegunkę - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22524115/