LACTOFERRIN LFS 90% 100 MG. 30 KAPS. - ALINESS
Opis
Laktoferyna została odkryta w 1939 roku, jako czerwona frakcja białka w mleku krowim.
Po ponad kilkunastu latach badań została wyizolowana z mleka krowiego i ludzkiego.
Jej charakterystyczną cechą był czerwony kolor podczas inkubacji z jonami żelaza, z tym wiąże się nazwa
pochodząca z języka łacińskiego: „lacto” – mleczny i „ferrum” – żelazo. W ciągu następnych 20 lat odkryto
strukturę tego białka, jego właściwości i wielokierunkowe działanie.
Laktoferyna jest złożoną cząsteczką, która występuje w wielu płynach biologicznych u zwierząt, szczególnie
w mleku ssaków. Laktoferyna jest glikoproteiną mającą zdolność wiązania jonów żelaza i wpływa na szereg
funkcji biologicznych w organizmie. Jest białkiem o strukturze chemicznej zbudowanej z pojedynczego łańcucha
polipeptydowego, który zawiera 703 aminokwasy.
Laktoferyna może mieć różne pochodzenie: ekstrahowana z mleka ludzkiego lub krowiego (Lfs) lub może
występować jako mniej aktywny bydlęcy hydrolizat laktoferyny (LH)
Laktoferyna bydlęca jest najlepiej przebadana, a w przeprowadzonych badaniach wykazano bezpieczeństwo
jej stosowania oraz wysoki potencjał jej stosowania.
Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia: 1 do 2 kapsułek dziennie, przed posiłkiem, popijając wodą.
Nie przekraczać zalecanej porcji do pożycia w ciągu dnia.
Składniki: Laktoferyna 90%, witamina C (kwas l-askorbinowy), substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna,
otoczka kapsułki: (substancja wiążąca: Hydroksypropylometyloceluloza).
Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Zaleca się stosowanie zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.
Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią.