ALGI MORSKIE SUSZONE - NORI PŁATKI BIO 25 g
Opis
Produkt wytworzony z wodorostów Nori, zebrany ręcznie w środowisku naturalnym, odwodniony w niskiej temperaturze (poniżej 40°C),
pocięty i zapakowany. Biały nalot może wynikać z naturalnie występującej soli.
Pieczone mogą być spożywane jako przekąska.
Pieczone i rozdrobnione jako przyprawa.
Gotowane jako dodatek do zup, kremów, krokietów, placków, a także jajecznicy, ryżu czy gulaszu.
Najbardziej lekkostrawne, o czerwonej barwie. Zawierają najwięcej białka spośród wszystkich wodorostów oraz uważane są za najsmaczniejsze.
Suszone w temperaturze poniżej 42°C.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Moczyć w wodzie przez 5 minut.
- Po namoczeniu Nori powiększa objętość do czterech razy w stosunku do swojej suchej wagi.
- Gotować według uznania ok. 5 minut.
- Można też przygotować w piekarniku lub na patelni.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g:
Wartość energetyczna: 909 kJ/ 306 kcal
Tłuszcz: 1,1 g;
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,49 g;
Węglowodany: 7,1 g;
w tym cukry: < 0,5 g;
Błonnik: 22,9 g;
Białko: 33,2 g;
Sól: 0,7 g
SKŁADNIKI: algi moskie Nori* (Porphyra spp.)
(*certyfikowany składnik ekologiczny)
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.