ZSIADŁE MLEKO 5 SASZETEK . - NARUM
Opis
Narum Zsiadłe mleko - zakwas do przygotowania w domu
Właściwości: Sfermentowany napój mleczny "Narum" to fermentowany produkt mleczny, który jest mlekiem
poddanym fermentacji z użyciem bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus acidophilus szczep n.v. EP 317/402 Narine.
W wyniku fermentacji mlekowej dochodzi do zmiany (rozszczepienia na mniejsze łańcuchy) białek mleka,
dzięki czemu produkt jest lepiej przyswajany przez ludzkie ciało niż mleko.
Sposób przygotowania:
1. Ważnym warunkiem przygotowania produktu wysokiej jakości są czyste naczynia.
Wszystkie naczynia do przygotowania jogurtu, musisz wyparzyć w gorącej wodzie lub w piekarniku.
2. 1L. mleka gotować przez kilka minut i schłodzić do 38-42°C.
3. Rozpuść zawartość jednej saszetki w 50 ml ciepłej wody lub mleka (34-35°C) i dodaj do pozostałego mleka. Dobrze wymieszaj.
4. Rozlać do pojemników w celu dojrzewania:
4а. Użyj jogurtownicy. Wlać gotowy produkt do pojemników na jogurt i pozostawić włączone na minimum 12 godzin.
Po tym czasie sprawdź czy konsystencja się zmieniła, jeżeli tak to wyjmij i wstaw do lodówki.
Produkt będzie gotowy po schłodzeniu.
lub:
4b. Umieścić mieszaninę mleka z zaczynem w szklanym słoju (1 litr) i zapewnić stałą temperaturę 38-42°C
(owinięte w ręcznik, koc itp.). Czas przebywania wynosi powyżej 12 godzin.
Po tym czasie sprawdź czy konsystencja się zmieniła, jeżeli tak to wymij i wstaw do lodówki.
Produkt będzie gotowy po schłodzeniu.
Skład: Jedno opakowanie zawiera 1 jednostkę suchego fermentu w celu przygotowania 1 litra
zsiadłego mleka Narum z 1 litra mleka.
Warunki przechowywania: Zakwaska powinna być przechowywana w suchym, ciemnym miejscu w temperaturze
nie wyższej niż + 8°C, do 2 tygodni w temperaturze do + 30°C
Okres przydatności do zużycia: 2 lata