ZAKWAS CHLEBOWY ŻYTNI W PROSZKU BIO 30 g.
Opis
OPIS: Wystarcza na uzyskanie ok. 1,5 kg chleba.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Składniki: 1 saszetka zakwasu chlebowego żytniego bio 30 g Biovegan, 700 g mąki pszennej, 300 g mąki żytniej,
2 saszetki drożdży suszonych bezglutenowych bio 9 g Biovegan, 2 łyżeczki soli, 750 ml letniej wody.
Przygotowanie: dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać wodę i dobrze wyrobić. Przykryć i odstawić na
2 godz. w ciepłe miejsce. Następnie zagnieść ponownie i umieścić w wysmarowanej formie do chleba.
Umieścić w zimnym piecu wraz z miseczką wody. Piec w temperaturze 180-200 st. C przez ok. 80 min.
Pozostawić do wystygnięcia.
SKŁADNIKI: ekologiczne zmielone produkty przemiału żyta
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g:
Wartość energetyczna: 1442 kJ / 339 kcal;
Tłuszcz: 1,80 g;
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,50 g;
Węglowodany: 62,40 g;
w tym cukry: 1,60 g;
Błonnik: 14,0 g;
Białko: 12,0 g
Sól: < 0,01 g
INFORMACJA ALERGENNA: może zawierać gorczycę, sezam, soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu