ZAKWAS CHLEBOWY QUINOA W PROSZKU BEZGLUTENOWY BIO 20 G. - BIO VEGAN
Opis
OPIS: Wystarcza na uzyskanie ok. 750 g chleba.
SKŁADNIKI: ekologiczna zmielona quinoa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Składniki: 1 saszetka zakwasu chlebowego quinoa bio 20 g Biovegan, 350 g mąki gryczanej, 150 g mąki sojowej,
1 saszetka drożdży suszonych bezglutenowych bio 9 g Biovegan, 1 łyżeczka soli, 375 ml letniej wody.
Przygotowanie: dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać wodę i dobrze wyrobić. Przykryć i odstawić
na 1 godz. w ciepłe miejsce.
Następnie zagnieść ponownie i umieścić w wysmarowanej formie do chleba.
Umieścić w zimnym piecu wraz z miseczką wody.
Piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 60 min. Pozostawić do wystygnięcia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g:
Wartość energetyczna: 1632 kJ / 390 kcal;
Tłuszcz: 2,42 g;
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,35 g;
Węglowodany: 80,0 g;
w tym cukry: 2,0 g;
Błonnik: 2,47 g;
Białko: 9,71 g
Sól: < 0,01 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu