ZAKWAS CHLEBOWY ORKISZOWY W PROSZKU BIO 30 g.
Opis
OPIS: Wystarcza na uzyskanie ok. 1,5 kg chleba.
SKŁADNIKI: ekologiczna mąka pełnoziarnista orkiszowa, kultury bakterii chlebowych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Składniki: 1 saszetka zakwasu chlebowego orkiszowego bio 30 g Biovegan, 700 g mąki orkiszowej, 300 g mąki żytniej,
2 saszetki drożdży suszonych bezglutenowych bio 9 g Biovegan, 2 łyżeczki soli, 750 ml letniej wody.
Przygotowanie: dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać wodę i dobrze wyrobić.
Przykryć i odstawić na 2 godz. w ciepłe miejsce.
Następnie zagnieść ponownie i umieścić w wysmarowanej formie do chleba.
Umieścić w zimnym piecu wraz z miseczką wody. Piec w temperaturze 180-200 st. C przez ok. 80 min.
Pozostawić do wystygnięcia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g:
Wartość energetyczna: 1525 kJ / 360 kcal;
Tłuszcz: 3,0 g;
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g;
Węglowodany: 57 g;
w tym cukry: < 0,5 g;
Błonnik: 8,3 g;
Białko: 15 g
Sól: < 0,01 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.