SŁODZIK ERYK ERYTRYTOL UE 250 g.
Opis
Jest słodzikiem stołowym na bazie erytrytolu - subtancji z rodziny polioli, tej samej z której pochodzi również
bardziej znany ksylitol czy sorbitol. Erytrytol występuje w naturze. Po raz pierwszy znaleziono go w algach i porostach.
Jest obecny również w niektórych grzybach i owocach (gruszkach, winogronach i melonach).
Słodki Eryk jest produkowany w Europie (Francja). Posiada certyfikat potwierdzający jakość surowca.
Powstaje z kukurydzy uprawianej naturalnie, metodami konwencjonalnymi. W procesie naturalnej fermentacji przy
zastosowaniu drożdży powstaje biały, krystaliczny proszek, przypominający z wyglądu cukier.
Można nim słodzić kawę, herbatę i inne napoje, dodawać do deserów, a także używać do gotowania i pieczenia wielu
potraw. Należy użyć go nieznacznie więcej niż cukru, aby uzyskać tą samą słodkość, przykładowo:
przy zwyczajowym słodzeniu, 1 łyżeczka cukru (5 g) odpowiada około półtorej łyżeczki erytrytolu ( 6,5-7 g).
Przy wypiekach 100 g cukru odpowiada mniej więcej 130-140 g erytrytolu.
Składniki: substancja słodząca: erytrytol 100%
Wartość odżywcza | w 100 g |
---|---|
Wartość energetyczna | 0 kJ/ 0,2 kcal |
Tłuszcz | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
Węglowodany | 99,8 g |
w tym cukry | 0 g |
Błonnik | 0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |