PEKTYNA JABŁKOWO - CYTRUSOWA DO DŻEMÓW 30 G. - BATOM
Opis
OPIS: pektyna otrzymywana z pulpy jabłkowej oraz skórek owoców cytrusowych. W kwaśnym środowisku, pektyna
wykazuje właściwości żelujące, przyczyniając się do zagęszczania cieczy. Pektyna to wspaniały środek żelujący do
domowych dżemów owocowych, marmolad i galaretek, soków owocowych, a także nadzień stosowanych w słodkich
deserach. Może być również stosowana do napojów mlecznych, napojów owocowych oraz ketchupów.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Porcja 30 g pektyny na 2 kg owoców i 1 kg cukru.
- Do gotujących się owoców dodać 1 szklankę cukru wymieszanego z 30 g pektyny.
- Gotować 3-5 minut. Dosypać resztę cukru i gotować do rozpuszczenia.
- Dodać 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody.
- Dokładnie wymieszać, gorący dżem rozlać do słoików i pasteryzować przez 20 minut.
SKŁADNIKI: pektyna jabłkowo-cytrusowa amidowana 100%
INFORMACJA ALERGENNA: Produkt może zawierać alergeny: zboża zawierające gluten, orzechy, soję, seler i sezam.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.