OLEJ Z ROKITNIKA TŁOCZONY NA ZIMNO - CARSKI 200 ml.

Opis
REGENERACJA UKŁADU POKARMOWEGO MIN NADŻEREK PRZEŁYKU I ŻOŁĄDKA.
Jednym z najważniejszych aspektów działania oleju rokitnikowego jest jego zdolność do stymulowania
procesów regeneracji. Olej rokitnikowy jest doskonałym środkiem wspomagającym przy dolegliwościach
układu pokarmowego. Łagodzi mdłości, wymioty, niestrawność, bóle brzucha i zgagę.
Owoc rokitnika jest jedną z najbardziej odżywczych i bogatych w witaminy roślin. Zawierają spore ilości witaminy,
bogaty jest we flawonoidy, kwasy organiczne (głownie kwas maleinowy i szczawiowy) oraz wolne aminokwasy.
Zasobny jest w kwas palmitynowy i palmitynowo-olejowy.
Zawiera również wit. E, betakaroten, kwercetynę, izoramnetynę i kamferol.
Olej używany jest jako składnik kremów i balsamów, preparatów nawilżających, przeciw łysieniu i przeciw łupieżowi.
Oleje z rokitnika zawierają wysokie stężenie kwasu palmitynowego, składnika wchodzącego w skład związków
budulcowych skóry ludzkiej.
Kwas palmitynowy odpowiedzialny jest za szybsze ziarninowanie ran i regenerację naskórka.
Olej wykorzystywany jest w kosmetyce do pielęgnacji skóry uszkodzonej przez promienie słoneczne (koi stany zapalne),
służy do pielęgnacji cery zniszczonej, przesuszonej i łuszczącej się, niweluje przebarwienia skóry,
naturalny bloker promieni UVA i UVB.
Z powodu dużej zawartości karotenów, tokoferoli i kwasów tłuszczowych, olej stosuje się w oparzeniach, odmrożeniach,
odleżynach, uszkodzeniach skóry przez promienie rentgenowskie, trudno gojących się ranach, stanach zapalnych skóry,
grzybicach, zapaleniu pochwy i szyjki macicy, nadżerkach, do płukania w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła.
Poleca się stosowanie oleju z rokitnika w chorobach gorączkowych (wywołanych przez wirusy lub bakterie),
stanach zapalnych układu pokarmowego i chorobie wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy, w stanach zapalnych
różnych narządów wewnętrznych, biegunkach, przy dolegliwościach gośćcowych, niewielkich krwawieniach,
zakrzepowym zapaleniu żył, wysokim poziomie cholesterolu we krwi, schorzeniach skórnych, wypadaniu włosów.
Preparat polecany w celu uzupełnienia codziennej diety o składniki korzystnie wpływające na utrzymanie
prawidłowego stanu układu trawiennego.
Dawkowanie: Doustnie zaleca się 5 kropli do 1 łyżeczki dziennie podczas posiłku.
W przypadku problemów trawiennych od pół do 1 łyżeczki na 30 minut przed posiłkiem
(maksymalnie do trzech razy dziennie).
Do płukania jamy ustnej 5-10 kropli zmieszać ze szklanką ciepłej przegotowanej wody i płukać dwa trzy razy dziennie.
Nie należy przekraczać zalecanej do spożycia porcji w ciągu dnia.
Specjalne dawkowanie przy nadżerkach: 3 razy 5 ml dziennie 10 minut przed posiłkiem przez 15 dni (cała butelka)