NARUM MATSUN 5 SASZETEK . - NARUM
Opis
Jogurt Matsun - zakwaska do przygotowania jogurtu w domu
Skład: Jedno opakowanie zawiera 5 jednostek suchego fermentu w celu przygotowania pięciu porcji jogurtu z 1 litra mleka każda.
Właściwości: Jest to mleczny produkt sfermentowany przez Lactobacterium mazuni "Karine" Str.2
W wyniku procesu fermentacji kwasu mlekowego dochodzi do rozszczepienia białek z mleka na mniejsze łańcuchy,
dlatego produkt jest przyswajany przez organizm lepiej niż mleko.
Jogurt Matsun jest to ormiański tradycyjny produkt używany do robienia wielu potraw, jak naleśniki, ciasto na pierogi, sosy,
zupy, desery, napoje czy pieczywo.
- Ważnym warunkiem przygotowania produktu wysokiej jakości są czyste naczynia.
Wszystkie naczynia do przygotowania jogurtu należy wyparzyć w gorącej wodzie lub w piekarniku.
- 1L mleka gotować przez kilka minut i schłodzić do 38-42°C.
- Rozpuścić zawartość jednej saszetki w 50 ml ciepłej wody lub mleka (34-35°C) i dodać do pozostałego mleka. Dobrze wymieszać.
- Rozlać do pojemników w celu dojrzewania:
Użyć jogurtownicy. Wlać gotowy produkt do pojemników na jogurt i pozostawić włączone na 5-12 godzin.
Po tym czasie wyłożyć słoiki z jogurtem i włożyć do lodówki. Produkt będzie gotowy po schłodzeniu lub
Umieścić mieszaninę mleka z zaczynem w szklanym słoju (1 litr) i zapewnić stałą temperaturę 38-42°C (owinięte w ręcznik, koc itp.).
Czas przebywania wynosi 6-12 godzin. Po tym czasie włożyć szklany słoik do lodówki. Produkt będzie gotowy po schłodzeniu.
Uwaga produkt boi się przegrzania powyżej 42 C, zwróć uwagę na temperaturę grzania jogurtownicy.
Okres przydatności do zużycia: 2 lata
Masa netto: 5g