NARINE VEGE JOGHURT 5 SASZETEK . - NARUM
Opis
Zakwaska do przygotowania jogurtu z mleka roślinnego sojowego lub owsianego przy użyciu specjalnego szczepu
Lactobacillus acidophilus Er-2 szczep 317/402 Narine w domu.
W jednej saszetce produktu znajduje się nie mniej niż 10x108 CFU* żywych bakterii Lactobacillus acidophilus
Er-2 szczep 317/402 Narine.
Jedno opakowanie zawiera 1 jednostkę suchego fermentu do przygotowania jogurtu z 1 litra mleka
roślinnego jednocześnie.
Koniecznym warunkiem przygotowania produktu wysokiej jakości są czyste naczynia. Wszystkie naczynia użyte do
przygotowania jogurtu, należy wyparzyć we wrzącej wodzie lub wysterylizować (np. parownikiem).
- Ogrzej 1 litr mleka do temperatury 38-41 C.
- Rozpuść zawartość jednej saszetki w 50 ml wody lub mleka o temperaturze 38-41 stopni C
w celu uzyskania zakwasu.
- Zakwas dodaj do ogrzanego mleka. Dobrze wymieszaj.
- Rozlej do pojemników aby mleko dojrzało.
- Wlej mieszaninę mleka z zaczynem do pojemników jogurtownicy i pozostaw jogurtownicę włączoną
na 12- 14 godzin do czasu zmiany konsystencji. Po zgęstnieniu wyjmij pojemniki z jogurtownicy i włóż
do lodówki. Produkt będzie gotowy po schłodzeniu.
- lub bez użycia jogurtownicy. Wlej mieszaninę mleka z zaczynem do szklanego słoja (1 litr) i zapewnij stałą
temperaturę 38-42 C (piekarnik, suszarka do warzyw itp. , słój powinien być owinięty w ręcznik,koc itp.).
Pozostaw na 12-16 godzin do czasu zmiany konsystencji. Po zgęstnieniu włóż słój do lodówki.
Produkt będzie gotowy po schłodzeniu.
Składniki: Lactobacillus acidophilus Er-2 szczep 317/402 Narine (100%) Lacotsa Free
Wartość odżywcza 100 g produktu 100 g produktu:
energia: 1561 kJ/373 kcal;
tłuszcz: 3,2 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,4 g;
węglowodany: 6 g, w tym cukry 4,3 g;
białko: 30 g;
sól: 0,46 g
Uwaga: produkt boi się przegrzania powyżej 42 C, zwróć uwagę na temperaturę grzania jogurtownicy!
Warunki przechowywania: Przechowywać w chłodnym miejscu w temperaturze nie wyższej niż +10 C w sposób niedostępny
dla dzieci. Tylko na czas transportu może być przechowywany w temperaturze pokojowej.
Najlepiej spożyć przed końcem: data na boku opakowania.