Matero gliniane fortaleza (naczynie do yerba mate) 330 ml.

Cena: 52,09 zł 52.09
ilość szt
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Kod produktu: 5901854709956
Cena jednostkowa: ( 1 szt = 52,09 zł )
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy

Opis

OPIS

Materiał: glina szkliwiona od wewnątrz.

Pojemność: ok. 330 ml

Główną zaletą matero glinianego jest to, że wystarczy spłukać go wodą. Polecany dla początkujących osób oraz tych,

które nie mają czasu na pielęgnację tykwy.

Glina dłużej utrzymuje temperaturę. Jest cięższe niż tykwa, przez co lepiej leży w dłoni. Nie poci się jak tykwa.

Jest natomiast niestety mniej odporna na stłuczenia.

Parzenie Yerba Mate: 

1. Wypełnij naczynie suszem od 1/2 do 3/4 jego pojemności.

2. Przykryj otwór naczynia dłonią, odwróć naczynie do góry dnem oraz potrząśnij energicznie kilka razy naczyniem w górę

i w dół. Dzięki temu zabiegowi najdrobniejsze części mate oraz pył przesuwają się ku górze, przez co zmniejszamy ryzyko

zatykania się bombilli.

3. Kolejnym krokiem jest delikatne przesunięcie mate na ściankę naczynia. Odpowiednie ułożenie suszu zapobiega zatykanie

bombilli przez najdrobniejsze jego części oraz dostawanie się pyłu przez wlot bombilli.

4. Następnie w pustą przestrzeń wlewamy powoli niewielką ilość wody w temperaturze pokojowej, aż do całkowitego jej

wchłonięcia przez susz. Matero jest ciągle ułożone delikatnie po ukosie, susz znajduje się na ściance. Zalanie zimną wodą

ma na celu uniknięcie utraty wartości odżywczych oraz aromatu płynącego z naparu.

5. Bombile należy umieścić w pustej przestrzeni gdzie nie znajduje się susz. Teraz należy delikatnie wlać ciepłą wodę

(do 75°C) w pustą przestrzeń. Nalewamy niemal po brzegi, mając na uwadze pozostawienie na samej górze niewielkiej

ilości ciągle suchej mate.

6. Po dodaniu ciepłej wody należy odczekać około 2-3 minut i napar jest gotowy do wypicia.

7. Gdy opróżnimy naczynie z naparu możemy dolewać ciepłej wody, aż do momentu, gdy nie będziemy już odczuwać

dostatecznego smaku płynącego z naparu.

Do suszu mate można dodawać inne składniki, które mają na celu zniwelowanie goryczki (miód, cukier czy zioła: mięta,

mięta pieprzowa, werbena cytrynowa, liście bławatka i inne). Cukier można zastąpić innym zamiennikiem przykładowo

stewią, ksylitolem lub erytrolem.

Należy pamiętać o kluczowych sprawach, tj:

Nie mieszamy suszu bombillą, powoduje to zatykanie jej otworów i powstawanie tzw. błotka.

W pierwszej kolejności wlewajmy do naczynia zimną wodę, aby dłużej utrzymać aromat naparu i jego składniki odżywcze.

Wstrząśnij naczyniem zatykając jego otwór, aby najdrobniejsze elementy mate pozostały u góry.

Do kolejnych zalań używaj wody o temperaturze maksymalnie 75°C.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep internetowy Shoper Premium