MĄKA MIX IT DUNKEL MIESZANKA BEZGLUTENOWA NA CHLEB RAZOWY 1000 g. - SCHAR
Opis
Przepis:
Składniki: 500 g „Brot-Mix Dunkel”, 6g oleju, 10g drożdży suszonych, lub 16 g świeżych, 630 ml wody, 1 łyżeczkę soli
Przygotowanie: mąkę wsypać do miski i wymieszać z suszonymi drożdżami. Jeśli używa się drożdży świeżych, należy
je najpierw rozmieszać w letniej wodzie (30°) z dodatkiem ok. pół łyżeczki cukru i wlać do mąki.
Dodać sól i ugniatać ok. 2 minuty. Następnie dodać stopniowo olej i ugniatać kolejne 4 – 5 minut. Ciasto przełożyć do
natłuszczonej i posypanej mąką foremki a następnie nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 – 45 minut
do wyrośnięcia (aż do podwojenia się objętości). Po wyrośnięciu można wierzch ciasta posmarować olejem słonecznikowym,
by skórka chleba miała ładniejszy kolor. W międzyczasie włożyć pojemnik żaroodporny z wodą na dno piekarnika i rozgrzać
go do 190°C (grzanie górne i dolne). Piec przez 60 minut. Wyciągnąć chleb z piekarnika i energicznym ruchem wyrzucić go
z foremki. Rozkrajać dopiero po całkowitym wystygnięciu. Przechowywać w lodówce.
Przepis ten funkcjonuje także w automacie do pieczenia. Należy wtedy wybrać program dla chleba razowego,
lub program podstawowy trwający ok. 3,5 godziny. Prosimy zwrócić uwagę na maksymalną pojemność automatu.
Składniki: skrobia kukurydziana, mąka z siemienia lnianego 12%, mąka gryczana, otręby grochu, otręby ryżowe,
błonnik jabłkowy, cukier, substancja zagęszczająca: guma guar; sól.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna w 100 g produktu: 1375 kJ/ 3276 kcal
Tłuszcz: 2,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g
Węglowodany: 63 g
w tym cukry: 2,1 g
Błonnik: 13 g
Białko: 6,1g
Sól: 0,75 g
Masa netto: 1000 g
Okres przydatności do spożycia: 12 m-cy
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.