MĄKA MIX IT DUNKEL MIESZANKA BEZGLUTENOWA NA CHLEB RAZOWY 1000 g. - SCHAR

Cena: 21,90 zł 21.90
ilość szt
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: SCHAR
Kod produktu: 8008698008997
Dostępność: brak towaru

Opis

 

Przepis: 

Składniki: 500 g „Brot-Mix Dunkel”, 6g oleju, 10g drożdży suszonych, lub 16 g świeżych, 630 ml wody, 1 łyżeczkę soli

Przygotowanie: mąkę wsypać do miski i wymieszać z suszonymi drożdżami. Jeśli używa się drożdży świeżych, należy

je najpierw rozmieszać w letniej wodzie (30°) z dodatkiem ok. pół łyżeczki cukru i wlać do mąki.

Dodać sól i ugniatać ok. 2 minuty. Następnie dodać stopniowo olej i ugniatać kolejne 4 – 5 minut. Ciasto przełożyć do

natłuszczonej i posypanej mąką foremki a następnie nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 – 45 minut

do wyrośnięcia (aż do podwojenia się objętości). Po wyrośnięciu można wierzch ciasta posmarować olejem słonecznikowym,

by skórka chleba miała ładniejszy kolor. W międzyczasie włożyć pojemnik żaroodporny z wodą na dno piekarnika i rozgrzać

go do 190°C (grzanie górne i dolne). Piec przez 60 minut. Wyciągnąć chleb z piekarnika i energicznym ruchem wyrzucić go

z foremki. Rozkrajać dopiero po całkowitym wystygnięciu. Przechowywać w lodówce.

Przepis ten funkcjonuje także w automacie do pieczenia. Należy wtedy wybrać program dla chleba razowego,

lub program podstawowy trwający ok. 3,5 godziny.  Prosimy zwrócić uwagę na maksymalną pojemność automatu.  

Składniki: skrobia kukurydziana, mąka z siemienia lnianego 12%, mąka gryczana, otręby grochu, otręby ryżowe, 

błonnik jabłkowy, cukier, substancja zagęszczająca: guma guar; sól.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna w 100 g produktu: 1375 kJ/ 3276 kcal

Tłuszcz: 2,6 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g

Węglowodany: 63 g

w tym cukry: 2,1 g

Błonnik: 13 g

Białko: 6,1g

Sól: 0,75 g 

Masa netto: 1000 g

Okres przydatności do spożycia: 12 m-cy

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep internetowy Shoper Premium