MĄKA GRYCZANA BEZGLUTENOWA 500 G. - BEZGLUTEN
Opis
Mąka gryczana jest mąką bezglutenową, otrzymywaną w wyniku zmielenia nasion gryki. Jej właściwości oraz walory
odżywcze doceniają jednak nie tylko osoby będące na diecie bezglutenowej, ale również Ci, którzy stosują zdrowy tryb
życia i lubią urozmaicać swoje posiłki.
Właściwości mąki gryczanej:
Ziarno gryki jest bogate w witaminy z grupy B, magnez, wapń, selen, potas, sód, miedź oraz błonnik.
Gryka nie zawiera glutenu, posiada bardzo dobrze zbilansowany skład aminokwasowy białka. Mąka gryczana ma
działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi i zabezpieczające przed tworzeniem się kamieni nerkowych.
Produkty wykonane z mąki gryczanej usprawniają funkcjonowanie układu pokarmowego, a także pomagają obniżać
poziom glukozy we krwi. Mąka gryczana zawiera fenole, dzięki czemu cechuje się właściwościami prozdrowotnymi.
Z badań wynika, że fenole charakteryzują się działaniem przeciwmiażdżycowym, przeciwzapalnym i mają pozytywny
wpływ na układ krążeniowy poprzez wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych. Stosowanie mąki gryczanej pomaga
również unormować ciśnienie tętnicze krwi.
Zastosowanie mąki gryczanej:
Mąka ta nadaje się świetnie do wypieku bułek gryczanych oraz chleba z mąki gryczanej, zwiększając jego wartości
odżywcze i obniżając indeks glikemiczny. Ponadto mąkę gryczaną bezglutenową można użyć do produkcji gryczanych
makaronów. Jest również bardzo wiele przepisów na gryczane naleśniki, bliny oraz przeróżne ciastka z mąki gryczanej.
Bezglutenową mąkę gryczana można również zastosować do tradycyjnych przepisów, tworząc ich zdrowsze wersje, np.
gryczane pierogi lub gryczane gofry w wersji słodkiej lub wytrawnej. Sama mąka gryczana jest stosunkowo ciężka, a
jej smak wyraźny, dlatego często miesza się ją z mąką ryżową lub owsianą, aby wypieki były bardziej delikatne i mniej
się kruszyły. Wykonując mieszanki z różnymi innymi rodzajami mąk można zrobić zdrową pizzę z mąki gryczanej.
Dodawanie tego produktu do wypieków zdecydowanie podnosi wartości odżywcze potraw i dodaje ciekawego smaku.
Wypieki z mąką gryczaną dłużej zachowują świeżość.
Składniki: mąka gryczana
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: | 1439 kJ /340 kcal |
Tłuszcz: | 3,1 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0,7 g |
Węglowodany: | 63 g |
tym cukry: | 0,7 g |
Błonnik: | 4,0 g |
Białko: | 13 g |
Sól: | 0,01 g |
Masa netto: 500 g