KOŁACZ KONOPNY 250 G. - INDIA
Opis
Nazwa „kołacz konopny” pochodzi od staropolskiego określenia posiłku wytwarzanego podczas
tłoczenia oleju konopnego ciężkim, kamiennym kołem.
Otrzymywano w ten sposób dwa produkty spożywcze:
- tłoczony na zimno olej z konopi,
- kołacz konopny (który dziś moglibyśmy nazwać również otrębami konopnymi).
Kołacz spożywany był przede wszystkim ze względu na wartości odżywcze zawarte w konopiach.
Naszym produktem chcemy nawiązać do tradycji, ale również przedstawić Wam kołacz konopny na nowo.
Kołacz konopny (otręby konopne) wykorzystywany jest jako dodatek do posiłków – m.in. smoothie, jogurtów,
świeżych i mrożonych owoców czy płatków śniadaniowych.
Może również stanowić zdrowy zamiennik mąki przy pieczeniu ciast, chleba lub pizzy.
Składniki: 100% otręby konopne.
Masa netto: 250 g
Wyrób nie jest lekiem. Nie leczy. Powstał ze składników naturalnych. Zawartość witamin, mikroelementów
czy innych substancji odpowiada naturalnym proporcjom występującym w dziko rosnącej roślinie.
Zioła, warzywa i owoce posiadają w swoim składzie szereg witamin i mikroelementów, znanych i uznanych od stuleci,
które wpływają korzystnie na organizmi zachodzące w nim procesy fizjologiczne. Niektórym wprost przypisuje się
właściwości lecznicze. Jednakże obecnie obowiązujące ustawodawstwo zabrania przedstawiania najbardziej naturalnych
środków spożywczych jako posiadających właściwości prozdrowotne. Przepisy w tym zakresie są wewnętrznie sprzeczne,
a służby Głównego Inspektora Sanitarnego (Powiatowe Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne) stosują najbardziej
rygorystyczną wykładnię, która spowodować może wkrótce, że sprzedawanie ziół, owoców i warzyw, a więc najbardziej
naturalnych składników żywnościowych będzie możliwe, ale bez informowania o ich właściwościach.
Dla przykładu będzie może sprzedawać czosnek, ale zabronione będzie informowanie, że jest naturalnym antybiotykiem
i wspomaga organizmów przeziębieniach i zapaleniu gardła.