JADŁONOMIA PO POLSKU - MARTA DYMEK
Opis
- Autor: Marta Dymek
- Wydawnictwo Marginesy
- Oprawa: Twarda
- Rok wydania: 2020
- Ilość stron: 280
- Format: 22.0 x 28.0 cm
Jedzenie mięsa powoli odchodzi do lamusa, moda na roślinną dietę atakuje z każdego rogu.
Jak przejść na weganizm i nie zwariować? Jak żywić się smacznie i różnorodnie, a przede wszystkim - jak mądrze
"zroślinnieć"? Z pomocą przychodzi "Jadłonomia po polsku"!
Marta Dymek już trzeci raz przekonuje czytelników do zielonej diety i pokazuje, że nie trzeba do tego ani rezygnować z ulubionych smaków,
ani używać wyrafinowanych składników. Kuchnia roślinna też może być tradycyjna! Przepisy pogrupowane są w sześć działów, zgodnych z
porami roku (poza wiosną, latem, jesienią i zimą mamy jeszcze staropolskie przedzimie i przedwiośnie), i oparte na składnikach najłatwiej
dostępnych w danym okresie. Potrawy pojawiają się w porządku dnia: od śniadań, przez obiady i kolacje, aż do deserów.
Pomysłowość autorki, co do łączenia smaków jest zadziwiająca: sama przyznała się, że przygotowując książkę, przetestowała ponad 200
przepisów. Tę dbałość o Czytelnika widać zresztą w każdym szczególe. Wiedza autorki imponuje, zwłaszcza że cały proces przygotowania
potraw jest opisany tak jasno i wyczerpująco, że nawet największy kuchenny analfabeta nie tylko poradzi sobie w kuchni, ale i nabierze
chęci do kulinarnych eksperymentów z "Jadłonomią"!
Książka ma zachwycającą szatę graficzną autorstwa Oli Niepsuj i Olka Modzelewskiego, nawiązującą do najlepszych wzorców z lat 20-tych.
Piękne zdjęcia robiła natomiast sama autorka, która swoimi przepisami nikogo nie próbuje na siłę nawrócić, nie wywraca do góry
przyzwyczajeń - ona tylko proponuje i udowadnia, że kuchnia roślinna nie jest ani nudna, ani pozbawiona smaku.
O autorce:
Marta Dymek to blogerka kulinarna, od lat propaguje kuchnię wegańską i wegetariańską. Jej blog "Jadłonomia" zyskał ogromną popularność
i tytuł Bloga Roku 2013 w kategorii "Kulinaria". Roślinne przepisy Marty Dymek ukazują się w wielu czasopismach, także zagranicznych.
Wydała trzy książki kulinarne.