Sencha jest zieloną herbatą popularną zwłaszcza w Chinach i Japonii. Wytwarzana jest z listków zerwanych wiosną
lub latem, ma delikatny i subtelny, lekko gorzki smak i aromat. Nie jest poddawana procesowi fermentacji, przez co
zachowane zostają jej naturalne, wartościowe składniki. Barwę Sencha porównuje się z porannym blaskiem słońca.
Aby ją uzyskać, liście herbaty ze zbioru danego dnia są wrzucane do gorącego suchego kota, gdzie błyskawicznie tracą
wilgoć, zachowując przy tym swój zielono-oliwkowy kolor i całą zawartość taniny przy zaledwie jednym procencie
zawartości związków kofeinowych. Daje klarowny napar o miodowym kolorze. Sencha zawiera substancje mogące
blokować rozmnażanie komórek nowotworowych i zapobiegać wzrostowi stężenia cukru we krwi.
Pozytywnie wpływa na trawienie, jest bogata w witaminę C.