BOCHENEK SZLACHECKI BEZGLUTENOWY 260 G. - BEZGLUTEN
Opis
Chleb szlachecki wytwarzany na bazie zakwasu gryczano-ryżowego to zdecydowanie zdrowa propozycja dla
urozmaicenia codziennego menu. W klasycznym wydaniu, jako kanapka z ulubionymi dodatkami, sprawdzi się jako
pożywny posiłek dostarczający organizmowi wartościowych składników. Bochenek szlachecki można również
wykorzystać do przygotowania tostów, domowych zapiekanek, czy wykwintnych przekąsek.
Niewątpliwą zaletą produktu jest dobór składników, bogatych w wartości odżywcze. Zastosowanie mąk ryżowej i
gryczanej sprawia, że chleb jest bezglutenowy, a dodatkowo stanowi źródło cennego błonnika pokarmowego oraz
białka. Skrobia pszenna została zastąpiona zdrowszą alternatywą w postaci mieszaniny skrobi kukurydzianej, ryżowej i
ziemniaczanej, które oprócz właściwości zagęszczających chleb, dostarczają organizmowi węglowodanów.
Warto podkreślić, że bochenek szlachecki nie zawiera ulepszaczy, a jego struktura została uzyskana poprzez dodatnie
naturalnych substancji zagęszczających pochodzących z roślin, które oprócz nadania odpowiedniego wyglądu wypiekowi,
wzbogacają go w błonnik. Ich dodatek przedłuża również świeżość pieczywa.
Bogactwo smaku i aromatu bochenka szlacheckiego zapewniają dodatki w postaci oliwy z oliwek, mąki słonecznikowej,
mąki z amarantusa, siemienia lnianego i ziaren słonecznika. Ważnym składnikiem jest także inulina, czyli naturalny
prebiotyk mający wpływ na poprawę odporności organizmu. Chleb pakowany jest w formie czterech, podłużnych kromek,
gotowych do sporządzania pysznych posiłków.
Składniki: woda, mąka ryżowa, mąka gryczana, skrobia kukurydziana, skrobia ryżowa, skrobia ziemniaczana,
olej rzepakowy, oliwa z oliwek (2,4%), syrop glukozowy, błonnik Psylium, substancje zagęszczające: guma guar,
guma ksantanowa, hydroksypropylometyloceluloza; serwatka w proszku ( z mleka), izolat białka sojowego, substancje
utrzymujące wilgoć: glicerol, sorbitole; dekstroza, inulina, drożdże, sól, cukier, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów
tłuszczowych; regulator kwasowości: kwas winowy; kultury bakterii mlekowych.
Odpowiednie dla osób nietolerujących glutenu.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: | 1008kJ / 239 kcal |
Tłuszcz: | 4,8 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0,6 g |
Węglowodany: | 41 g |
tym cukry: | 3,0 g |
Błonnik: | 6,5 g |
Białko: | 4,8 g |
Sól: | 1,03 g |
Masa netto: 260 g