ALGI MORSKIE SUSZONE - SAŁATKOWY MIX BIO 25 g
Opis
Produkt wytworzony z 3 rodzajów wodorostów, zebrany ręcznie w środowisku naturalnym, odwodniony w niskiej temperaturze (poniżej 40°C),
pocięty i zapakowany.
Drobna i chrzęstna struktura sałaty morskiej oraz nori łączy się z lekko chrupiącą i mięsistą strukturą wakame.
Odwodnione i sparzone mogą być użyte jako baza do sałatki. Biały nalot może wynikać z naturalnie występującej soli.
Pieczone i rozdrobnione jako przyprawa. Gotowane jako dodatek do zup, kremów, krokietów, jajecznicy, gulaszu czy ciasta
lub jako przystawka do ryb i owoców morza, a także jako składnik ryżu czy makaronu.
Suszone w temperaturze poniżej 42°C.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Moczyć w wodzie przez 5 minut, następnie zmienić wodę i moczyć przez kolejne 5 minut.
- Po namoczeniu sałatka powiększa objętość do trzynastu razy w stosunku do swojej suchej wagi.
- Gotować według uznania ok. 5 minut.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g:
Wartość energetyczna: 989,5 kJ/ 237 kcal
Tłuszcz: 1,6 g;
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,7 g;
Węglowodany: 17,3 g;
w tym cukry: < 0,5 g;
Błonnik: 31,5 g;
Białko: 22,6 g;
Sól: 4,8 g
SKŁADNIKI: algi morskie: Sałata Morska* (Ulva spp.), Wakame* (Undaria pinnatifida), Nori* (Porphyra spp.)
(*certyfikowany składnik ekologiczny)
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.